Bolí vás hlava, nespíte, jste unavení? Může za to úplněk a nízký tlak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bolí vás hlava, nespíte, jste unavení? Může za to úplněk a nízký tlak!

Fotografie
Fotografie (internal)

Taky vás bolí hlava, jste unavení, malátní a v noci špatně spíte? Nejste jediní! I lidi, kteří nemají normálně se změnami počasí žádné obtíže, nyní trápí únava a nespavost. Sešli se teď totiž dva nepříjemné jevy – středeční úplněk a jeho dozvuky a přicházející propad tlaku s prudkou změnou počasí. Téměř letní pohodu vystřídají mraky, bouřky a pokles teploty.

..

„Ze západu k nám v průběhu dneška bude pozvolna přicházet studená fronta, která ovlivní počasí o celém víkendu,“ řekl Aha! Tomáš Balcar ze společnosti Meteopress. „Dnes dopoledne bude ještě docela hezky, teploty se budou pohybovat v rozmezí 22 až 26 °C.

Odpoledne a k večeru se ale počasí začne kazit,“ uvedl Balcar s tím, že o víkendu bude počasí značně nestabilní.

„Sice bude teplo, ale počasí bude proměnlivé, bude velká oblačnost a očekáváme bouřky. Během nich může teplota nárazově poklesnout i o 6 °C!“sdělil meteorolog.

Se změnami teplot úzce souvisí tlak. „Během krátké doby hladina tlaku poklesne až o deset hektopaskalů – a to je opravdu hodně. Lidé mohou pocítit intenzivní bolest hlavy, jiné může trápit nespavost a »na své« si přijdou i kardiaci. Zejména během bouřek jsou změny teplot a tlaku opravdu náhlé a představují zvýšený rizikový faktor,“ varuje Tomáš Balcar. Když se k výkyvům tlaku a náhlé změně teplot přidá úplněk, mohou se u labilních a meteosenzitvních lidí objevit opravdové psychické obtíže.

10 tipů, jak zmírnit obtíže

Jak proti bolestem hlavy a nespavosti bojovat? Deník Aha! vám přináší deset zaručených tipů, které vám přinesou okamžitou úlevu. Můžete vsadit jak na léky, které jsou běžně dostupné v lékárnách, ale vyzkoušet lze i alternativní přístupy. Koneckonců od toho jsou zaručené rady našich babiček.

Bolest hlavy
  1. Aspirin
    Kyselina salicylová, která je v něm obsažena, tlumí bolest.
  2. Paralen
    Paracetamol zajišťuje úlevu při bolesti a snižuje tělesnou teplotu.
  3. Ibalgin
    Obsahuje léčivou látku ibuprofen, která patří do skupiny nesteroidních protizánětlivých léčiv. Zabraňuje vzniku bolesti a zánětu.
  4. Cereálie nebo kousek tatranky
    Dejte si misku cereálií nebo sladkou oplatku. Cukr má na bolesti hlavy blahodárné účinky.
  5. Kafe
    Do šálku espressa si dejte několik kapek citronové šťávy.
  6. Tekutiny
    Dehydratace je jedním z hlavních důvodů bolesti hlavy. Nízký příjem tekutin způsobuje nedostatečné okysličení buněk.
  7. Žádné sýry
    Určité těžké potraviny, jako například tučné sýry, červené víno, hořká čokoláda, smažené vepřové maso nebo oříšky, mohou bolest hlavy podporovat.
Nespavost
  • Kozlík lékařský
    Už od pradávna se kozlík používal proti bolestem hlavy, nespavosti a duševní vyčerpanosti.
  • Třezalka tečkovaná
    Vyslovený stabilizátor nálady. Působí proti úzkosti, neklidu, nespavosti, depresím a výkyvům nálad. Má hojivé a uklidňující účinky, působí blahodárně na látkovou výměnu.
  • Tma, ticho a čerstvý vzduch a čerstvý vzduch
    Zatáhněte rolety žaluzie i záclony, zhasněte. Udělejte co největší tmu, ta pomůže uklidnit vaše smysl. Navíc vás nebude obtěžovat velký rozzářený měsíc po úplňku. Důležité je před spaním v ložnici i pořádně vyvětrat.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.