Dietologové radí: Dnes se zbavte vajíček z koledy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dietologové radí: Dnes se zbavte vajíček z koledy!

Chcete vykoledovaná vajíčka sníst? Pak nepatří na »výstavku«...
Chcete vykoledovaná vajíčka sníst? Pak nepatří na »výstavku«... (ČTK – Libor Zavoral, ara)

Velikonoce jsou sice za námi, přesto nám mohou život ještě zkomplikovat... Jak? Jestli jste obžerství v podobě sladkých beránků, mazanců, velikonočních nádivek, pečených kůzlat či selátek zvládli bez úhony, pořádnou zhoubou mohou být pro naše zažívání vykoledovaná vařená vajíčka.

 

Snad většina rodin v Česku povečeřela včera vajíčkový salát. Co ale se zbývajícími vejci? Nekazí se, nebude nám po nich zle?

Odborníci tvrdí, že vajíčko po uvaření vydrží v lednici 4 dny. „Otázkou je, jak byla koleda skladována. Byla opravdu v lednici? Nebo vystavena na ošatce již od neděle?“ ptá se nutriční terapeutka Jaroslava Komárková. Právě tady mohou být počátky nepříjemných problémů. Nejednoho pacienta musejí totiž lékaři po Velikonocích hospitalizovat právě po konzumaci nesprávně uchovaných vajec. „Nejlepší je proto zpracovat je co nejdříve. A hlavně, opravdu skladovat v lednici, nejlépe ve fochu, ne ve dvířkách,“ radí Jaroslava Komárková.

Velikonoční vajíčka:

  • Při správném skladování vydrží 2 až 4 dny. Dnes je tedy určitě všechny zpracujte!
  • Vejce uvařená natvrdo se musejí skladovat v lednici, nenechávejteje na »výstavce«.
  • Pomazánku je lépe z nich udělat v prvních dnech po koledě, v dalších dnech je raději ještě tepelně opracujte.
  • Vajíčko nám může nahradit maso či uzeninu, např. se hodí k čočce místo uzeného.
  • Máte rádi zapečené brambory? Zkuste je připravit s vařenými vejci a zeleninou. Po zapečení je můžete zamrazit a máte v záloze rychlou večeři.

Pštrosí vejce

CO JE POTŘEBA:

  • 8 vařených vajec
  • 400 g mletého masa
  • 1 rohlík
  • 1 syrové svejce
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml mléka
  • pepř
  • sůl
  • 1 až 2 lžíce hladké mouky
  • strouhanka

POSTUP:

Rohlík nakrájíme na kostičky a necháme rozmočit v mléce. Mléko podle potřeby můžeme dolít. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Mleté maso smícháme s rohlíkem, přidáme syrové vejce, hladkou mouku, česnek, podle chuti směs osolíme, opepříme a nakonec ji spojíme strouhankou. Směs pořádně promícháme. Uvařená vejce oloupeme. Každé vejce zabalíme do masové směsi a obalíme ve strouhance. Na pánvi si rozpálíme olej a vejce na něm pomalu smažíme. Můžete zvolit i zdravější úpravu a upéct je v troubě na pečícím papíru. Podávejte s vařenými brambory a zeleninovou oblohou.

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.