KŘÍŽEM KRÁŽEM ČESKEM - S Českými drahami: Křivoklátu je 900! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

KŘÍŽEM KRÁŽEM ČESKEM - S Českými drahami: Křivoklátu je 900!

 (– Hrad Křivoklát)

Jeden z nejkrásnějších českých hradů Křivoklát slaví své 900. narozeniny! Vydejte se za tajemstvím a krásou středověké památky a užijte si svátky jara na hradě. Letošní sezona začíná velkolepými Knížecími Velikonocemi, na které návštěvníky dnes i zítra dopraví historický parní vlak Českých drah. A pozor! Při koupi zpáteční jízdenky máte prohlídku hradu o polovinu levnější!

Proč sem jet
Křivoklát se řadí k nejstarším hradům u nás. Založen byl už v roce 1110! Mezi jeho nejvýznamnější obyvatele patřil Přemysl Otakar II. a také Karel IV., který tady strávil své mládí. Známými osobnostmi je proslaveno i hradní vězení a mučírna. V 16. století tady seděl za zabití císařského úředníka alchymista Edward Kelley. Na magistra Kelleyho se dobře pamatujeme z oblíbeného filmu Císařův pekař, kde se snažil vyrábět z železné rudy zlato. Křivoklát je velmi oblíben u filmařů. Zahrál si v českých pohádkách Třetí princ, Jak se budí princezny nebo Anděl Páně.

Kasteláne, na slovíčko...
Křivoklátský kastelán Luděk Frencl láká na bohatý program, který je letos na hradě připraven. „Už tento víkend a v pondělí můžete navštívit Knížecí Velikonoce. Na hradě uvidíte samotného knížepána, jeho čeledíny a myslivce. Dozvíte se, jak slavili tyto svátky jara naši předci před sto lety. Vyzkoušíte si malování vajec či výrobu pomlázky. Připraven bude jarmark, lidové zvyky, hudba i divadlo,“ vyjmenovává Frencl. Otevřeno je od 10 do 17 hod. V květnu čeká na návštěvníky hradu vystoupení herce Jaroslava Duška, v létě hudební festival a v září veletrh historického pivovarnictví.

Cestujte s jízdenkou SONE+
Na víkendovou jízdenku SONE+ pro malé skupiny, především rodiny, může v sobotu nebo v neděli cestovat až 5 spolucestujících, přičemž pouze dva mohou být starší 15 let. Víkendová jízdenka SONE+ platí ve všech vlacích Českých drah po celé republice, pro všechny osobní a spěšné vlaky stojí 150 Kč, pro všechny vlaky pak 450 Kč (ve vlacích SC Pendolino je potřeba dokoupit povinnou rezervaci pro každého cestujícího).

Jak se sem o víkendu dostat parním expresem
  • Praha Braník (9.20)- Křivoklát (11.49)
  • Křivoklát (16.02)- Praha Braník (17.56)
  • Cena jízdenky pro parní expres:
    zpáteční jízdenka Praha – Křivoklát: 240 Kč
    rodinná zpáteční jízdenka (Praha – Křivoklát): 490 Kč (platí pro maximálně 2 dospělé osoby a 2 děti od 6 do 15 let)
Informace
  • Otevřeno: celoročně, hlavní sezona od dubna do října (kromě pondělí)
  • Vstupné: okruh Celým hradem (plné 150 Kč, snížené 100 Kč), zbrusu nový okruh Cesta královskou historií (plné 80 Kč, snížené 50 Kč), okruh Interiéry hradních paláců (plné 100 Kč, snížené 70 Kč)
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.