Jsou bio vajíčka lepší? Co byste před Velikonocemi měli vědět o vejcích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 22. července 2025

Svátek slaví Magdaléna, zítra Libor

Jsou bio vajíčka lepší? Co byste před Velikonocemi měli vědět o vejcích

Fotografie
Fotografie (internal)

Před Velikonocemi roste v českých obchodech prodej vajíček až o 80 %. V posledních dnech, kdy nákupní horečka vrcholí, je to dokonce o 150 %! Co ale o velikonočním symbolu vlastně víme? A jsou bio vajíčka skutečně lepší? Z čeho vznikají tmavé skvrnky na skořápce? Deník Aha! přináší odpovědi na nejčastější »vaječné« otázky.

  • Kolik vajec by měl člověk sníst?
    „Zdravý člověk může týdně sníst dvě až tři vajíčka. Počítají se však i vajíčka obsažená v ostatních potravinách, jako je pečivo,“ uvádí nutriční terapeutka Dana Růžičková.
  • Zvyšují vajíčka hladinu cholesterolu?
    „V jednom žloutku bývá obsaženo zhruba 200 až 300 mg cholesterolu. To odpovídá zhruba doporučené dávce pro děti i dospělé na den. Ten je ale vyvážen lecitinem, který naopak přispívá ke snižování cholesterolu.“
  • Jak dlouho můžu vajíčka skladovat?
    „V ledničce smí vajíčka ležet maximálně 28 dní.“
  • Snášejí bílé slepice pouze bílá vejce?
    „Ne, to je jen mýtus. Barva peří je dána geneticky a nesouvisí s barvou vajec.“
  • Mají bio vejce sytější žloutek?
    „Naopak. Barva žloutku je dána stravou slepice. Drůbež v ekologických chovech dostává méně často krmení, které obsahuje barviva. Proto mohou mít bio vejce v zimě světlejší žloutek, v létě, kdy mají k dispozici zelené krmení, naopak tmavší.“
  • Jsou syrová vejce nebezpečná?
    „V syrových vejcích se může skrývat nebezpečná salmonela. Pokud už musíte syrová vejce zpracovávat, vybírejte si vždy čerstvá. Starší vejce uvařte natvrdo.“
  • Jsou černé tečky na skořápce znakem horší kvality?
    „Jde o zbytky krve, masa či tkáně z útrob slepice. Objevují se častěji u starších nosnic. Skvrnky jsou neškodné a s kvalitou vejce nesouvisejí.“
  • Mají křepelčí vejce méně cholesterolu?
    „Ne. Ve 100 gramech křepelčího žloutku (jeden váží cca 3 gramy) je 1250 až 3310 miligramů cholesterolu. Po přepočtu zjistíme, že obsah cholesterolu je stejný, nebo dokonce vyšší než u vajec slepičích,“ uvádí Dana Růžičková.“
  • Zdravá a méně zdravá vejce!
    „Známé přísloví »jsou si podobní jako vejce vejci« u slepičích vajec podle specialistů na výživu neplatí! Je totiž rozdíl mezi tzv. omega, bio a obyčejným vejcem…V obchodě si můžeme koupit vejce zdravější i méně zdravá. Musíme si za ně ale připlatit. Rozdíl je v obsahu omega3 mastných kyselin, které působí proti zánětům kloubů či přispívají k prevenci onemocnění srdce a cév. Slepice nesoucí vejce omega se musí krmit speciální krmnou směsí s rybí moučkou, která obsahuje omega3 mastné kyseliny. Ty se pak dostávají i do žloutku. Vyšší obsah těchto kyselin mají oproti »obyčejným« i bio vejce.“

Žloutek (32 %)
Nejlépe prozkoumaná buněčná hmota na světě. Vyživuje kuře a představuje prostředí, v němž se může vyvíjet. Obsahuje bílkoviny, žloutkové oleje, vodu a malé množství lecitinu. V žloutku obvykle plave malá černá tečka – zárodečný terčík.

Bílek (58 %)
Obsahuje vodu, bílkoviny, nepatrné množství sacharidů a stopy oleje. Jeho účelem je chránit žloutek, který vyživuje kuřecí embryo. Bílek přiléhající ke žloutku je řidší než ten u skořápky.

Skořápka (10 %)
Je tvořena uhličitanem vápenatým a hořečnatým. Těsně po snesení je vejce pokryto rychleschnoucí vrstvičkou slizu, která brání pronikání mikroorganismů dovnitř. Skořápka slepičího vajíčka bývá tlustá zhruba 0,3 milimetru.

Kliknutím zvětšete

Co znamená razítko na vajíčku?

Každé vajíčko v obchodech musí být označeno 3 kódy oddělenými pomlčkami. Např. 3 CZ 7609

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry