Jsou bio vajíčka lepší? Co byste před Velikonocemi měli vědět o vejcích
Před Velikonocemi roste v českých obchodech prodej vajíček až o 80 %. V posledních dnech, kdy nákupní horečka vrcholí, je to dokonce o 150 %! Co ale o velikonočním symbolu vlastně víme? A jsou bio vajíčka skutečně lepší? Z čeho vznikají tmavé skvrnky na skořápce? Deník Aha! přináší odpovědi na nejčastější »vaječné« otázky.
-
Kolik vajec by měl člověk sníst?
„Zdravý člověk může týdně sníst dvě až tři vajíčka. Počítají se však i vajíčka obsažená v ostatních potravinách, jako je pečivo,“ uvádí nutriční terapeutka Dana Růžičková. -
Zvyšují vajíčka hladinu cholesterolu?
„V jednom žloutku bývá obsaženo zhruba 200 až 300 mg cholesterolu. To odpovídá zhruba doporučené dávce pro děti i dospělé na den. Ten je ale vyvážen lecitinem, který naopak přispívá ke snižování cholesterolu.“ -
Jak dlouho můžu vajíčka skladovat?
„V ledničce smí vajíčka ležet maximálně 28 dní.“ -
Snášejí bílé slepice pouze bílá vejce?
„Ne, to je jen mýtus. Barva peří je dána geneticky a nesouvisí s barvou vajec.“ -
Mají bio vejce sytější žloutek?
„Naopak. Barva žloutku je dána stravou slepice. Drůbež v ekologických chovech dostává méně často krmení, které obsahuje barviva. Proto mohou mít bio vejce v zimě světlejší žloutek, v létě, kdy mají k dispozici zelené krmení, naopak tmavší.“ -
Jsou syrová vejce nebezpečná?
„V syrových vejcích se může skrývat nebezpečná salmonela. Pokud už musíte syrová vejce zpracovávat, vybírejte si vždy čerstvá. Starší vejce uvařte natvrdo.“ -
Jsou černé tečky na skořápce znakem horší kvality?
„Jde o zbytky krve, masa či tkáně z útrob slepice. Objevují se častěji u starších nosnic. Skvrnky jsou neškodné a s kvalitou vejce nesouvisejí.“ -
Mají křepelčí vejce méně cholesterolu?
„Ne. Ve 100 gramech křepelčího žloutku (jeden váží cca 3 gramy) je 1250 až 3310 miligramů cholesterolu. Po přepočtu zjistíme, že obsah cholesterolu je stejný, nebo dokonce vyšší než u vajec slepičích,“ uvádí Dana Růžičková.“ -
Zdravá a méně zdravá vejce!
„Známé přísloví »jsou si podobní jako vejce vejci« u slepičích vajec podle specialistů na výživu neplatí! Je totiž rozdíl mezi tzv. omega, bio a obyčejným vejcem…V obchodě si můžeme koupit vejce zdravější i méně zdravá. Musíme si za ně ale připlatit. Rozdíl je v obsahu omega3 mastných kyselin, které působí proti zánětům kloubů či přispívají k prevenci onemocnění srdce a cév. Slepice nesoucí vejce omega se musí krmit speciální krmnou směsí s rybí moučkou, která obsahuje omega3 mastné kyseliny. Ty se pak dostávají i do žloutku. Vyšší obsah těchto kyselin mají oproti »obyčejným« i bio vejce.“
Žloutek (32 %)
Nejlépe prozkoumaná buněčná hmota na světě. Vyživuje kuře a představuje prostředí, v němž se může vyvíjet. Obsahuje bílkoviny, žloutkové oleje, vodu a malé množství lecitinu. V žloutku obvykle plave malá černá tečka – zárodečný terčík.
Bílek (58 %)
Obsahuje vodu, bílkoviny, nepatrné množství sacharidů a stopy oleje. Jeho účelem je chránit žloutek, který vyživuje kuřecí embryo. Bílek přiléhající ke žloutku je řidší než ten u skořápky.
Skořápka (10 %)
Je tvořena uhličitanem vápenatým a hořečnatým. Těsně po snesení je vejce pokryto rychleschnoucí vrstvičkou slizu, která brání pronikání mikroorganismů dovnitř. Skořápka slepičího vajíčka bývá tlustá zhruba 0,3 milimetru.
Co znamená razítko na vajíčku?
Každé vajíčko v obchodech musí být označeno 3 kódy oddělenými pomlčkami. Např. 3 CZ 7609