Odborník na přípravu kávy pro Nedělní Aha! Jak správně udělat »turka« a preso? Tak, aby to bylo zdravé!
Nemáte moc peněz na pořízení kávovaru na italské espreso? A nebo vás už nebaví pít kávu z automatu, které jsou v každé firmě a fabrice? Zkuste si dělat kvalitního »turka«. Nedělní Aha! se sešlo s baristou Tomášem Bilíkem (44), který nám poradil, jak na to. Zároveň přidal pár rad, jak v baru nebo v restauraci poznat dobré espreso.
„Klasického »turka«, tedy zalévání kávy horkou vodou, už nikdy nedělejte! Pokaždé je potřeba dbát na to, aby se ty prachové částice, které jsou s lógrem spojené, nedostaly do našeho organismu,“ přivítal nás ve své kavárně v pražských Holešovicích Tomáš Bilík (na snímku). On sám pro kávu žije, což je vidět i na vybavení jeho podniku. To, že většina lidí asi nemá peníze na kávovar, díky kterému by si doma připravovali italské espresso, ví. Proto se jim přes Nedělní Aha! snaží poradit, jak si i v domácích podmínkách udělat lepšího »turka«, než doteď pili.
Barista Tomáš Bilík
Kvalitní »turek«
Kvalitní espreso
Co si můžeme dát v kavárně?