Pozor! V neděli se mění čas | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Pozor! V neděli se mění čas

V neděli ve 2 ráno si přetočíme ručičky hodinek o hodinu dopředu. Některým lidem se ale už jen ze sousloví »letní čas« zvedá žaludek. Třeba profesoru Zdeňku Kolíbalovi (68) z Brna, následovníku známého odpůrce letního času pekaře Stanislava Pecky (†60).

„Děti tahají ráno své rodiče dřív z postele, spousta lidí trpí kvůli změně zdravotními problémy. A to není něco, co přejde druhý den, může to trvat třeba dva týdny!“ říká Kolíbal, který chce dokonce, aby Akademie věd uspořádala vědecké sympozium. Podle odborníků totiž hrozí nepříjemnosti například i řidičům. Německý autoklub spočítal, že se změnou na letní čas vzrůstá riziko střetu s lesní zvěří až o 20 procent. „Zvířata změnu času neregistrují a za pastvou chodí ve stejnou dobu, tedy většinou v době malého provozu. Nyní budou přes silnice přecházet ve špičce,“ tvrdí ochránce přírody Milan Kilián s tím, že při cestách za město by si tak řidiči měli dát velký pozor.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.