Facka pro Topolánka - ODS: Mirku, už nejsi náš! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Facka pro Topolánka - ODS: Mirku, už nejsi náš!

Fotografie
Fotografie (internal)

Mirek Topolánek včera přišel o pozici jedničky na volební kandidátce Jihomoravského kraje. Končí také jako celostátní volební lídr. Výzvu k odstoupení odhlasovala výkonná rada ODS, vadí jí kontroverzní výroky šéfa strany na adresu církve či gayů.

Mirek Topolánek (53) končí v čele kandidátky na jižní Moravě, nahradí ho poslanec Václav Mencl. Odstoupil také ze své funkce celostátního volebního lídra, tu ještě včera večer převzal jeho stranický kolega Petr Nečas (45). V čele ODS Topolánek zatím zůstává, i když ho rada také vyzvala k odchodu. „To samozřejmě zvážím,“ řekl Topolánek s tím, že definitivně rozhodne strana na svém kongresu zřejmě až za několik měsíců. Nečas se však už nechal slyšet, že by se v případě vítězství ve volbách ujal funkce předsedy vlády.

„Konečně se Mirek zachoval chlapsky. Skončily vnitřní předvolební sváry v ODS a můžeme se soustředit na volby,“ řekl Aha! 1. místopředseda strany David Vodrážka. „Bylo to zodpovědné a těžké rozhodnutí,“ doplnil Nečas, který se tak stal tváří voleb. Výzva k odstoupení, schválená 37 hlasy z 45, byla pro Topolánka překvapením. Poté, co jej v úterý k odchodu nedonutilo po 12 hodinách jednání grémium strany, byl přesvědčen, že včerejší jednání širšího stranického vedení »ustojí«. „Rozhodnutí nebylo jednoduché, jde mi ale o ODS,“ řekl Topolánek. Jednání výkonné rady trvalo několik hodin a už v úvodu je opustil předseda Senátu Přemysl Sobotka. Ten řekl, že nechce být na jednom místě s člověkem, který ho osočuje ze spiknutí.

Topolánka zřejmě položila i zdrcující kritika premiéra Jana Fischera, kterého si přitom sám do úřadu vybral... „Jeho nominace na premiéra byla v danou chvíli logická, výsledek je tragický,“ stěžoval si Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny. „Vždy jsem se snažil být premiérem především slušným a mohu vás ujistit, že na výrocích pana předsedy Topolánka vůči mé osobě mi přestalo záležet,“ vzkázal včera Fischer z Bruselu. ODS se nyní bude snažit napravit vztahy s premiérem a vyjádřila připravenost jednat o dalším fungování vlády.

Fischerův syn opustil řady ODS

Nejmladší syn českého premiéra Jan Fischer mladší (20) včera vystoupil z ODS. Rozhodnutí oznámil v otevřeném dopise Topolánkovi. „Hlavním impulsem mého odchodu z ODS jsou Vámi vyřčené výroky, kterými se velmi »netaktním« způsobem vyjadřujete na adresu homosexuálů, Židů, církví a občanů Česka,“ napsal Fischer mladší. K »modrým ptákům« vstoupil v 18 letech v roce 2007. V dopise se zastal otce s tím, že je to slušný člověk, který není za rok působení v politice spojován s žádnými aférami.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.