Čtyřlístek jde do kin - Myšpulín, Bobík, Pinďa a Fifinka míří na filmová plátna - V trojrozměrné animaci!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Čtyřlístek jde do kin - Myšpulín, Bobík, Pinďa a Fifinka míří na filmová plátna - V trojrozměrné animaci!?

Fotografie
Fotografie (internal)

Animovaného Supermana jsme už v kině viděli. Také Simpsonovi, Spidermana, Batmana, Asterixe nebo Šmouly. Teď ale z filmového plátna poprvé promluví nejpopulárnější české kreslené postavičky – hrdinové Čtyřlístku Myšpulín, Fifinka, Bobík a Pinďa! Rodinnou komedii Čtyřlístek ve službách krále točí režisér Michal Žabka. Uvidíme ji na podzim příštího roku, a to zřejmě i v moderní 3D verzi!

Dialogy postaviček, které loni oslavily 40 let, ale už teď namluvily hvězdy českého dabingu. Nejslavnější kreslená čtyřka, která obývá malý domek se zahradou ve vesničce Třeskoprsky u jezera Blaťák, se před zraky fanoušků několika generací rozhýbe vůbec poprvé. Před lety se o něm uvažovalo jako o večerníčku, dokonce se natočily tři pilotní díly. Pak ale přišla sametová revoluce a nápad skončil v šuplíku, to i kvůli finanční náročnosti. Jeden díl by prý vyšel na zhruba 350 tisíc korun. Sen většiny Husákových dětí teď převede do reality režisér Michal Žabka, sám kdysi sběratel časopisů. „Je to pro mě srdeční záležitost,“ tvrdí. A nevyloučil ani trojrozměrnou projekci za pomoci speciálních brýlí.

Bobík - Namluvil ho: BOHDAN TŮMA (43)
„Jako malý jsem ho hltal. Pak jsem si v duchu začal říkat, koho bych si přál dabovat. Nejblíže mi byl Bobík. Je totiž nejvtipnější, nejsvalnatější a s každým by si nejraději všechno vyřídil »růčo«.“
Co o postavičce nevíte: Bobík je největší jedlík z celé party. Pořád je tak trochu dítě, které miluje buchty, a strašně rád zpívá. Nenosí boty, občas si nazuje jen bačkory.

Myšpulín - Namluvil ho: KAREL HEŘMÁNEK (62)
„Za mého mládí Čtyřlístek ještě ani nebyl, ale moje děti ho četly. Takže pro mě to nebyla srdeční záležitost. Když se to ale dozvěděly mé děti, hned mě do toho tlačily. Řekly mi: „Tatí, musíš to vzít.´ Tak jsem to vzal.“
Co o postavičce třeba nevíte: „Myšpulín je hlava rodiny. Vždy si ví rady a auto nesmí řídit nikdo jiný než on. Sestrojil už celkem 3333 vynálezů. V prvních číslech nosil brýle. Později se mu zrak »zázračně« vyléčil.

Fifinka - Namluvila ji: TEREZA BEBAROVÁ (34)
„Čtyřlístek jsem jako malá četla. Byl to můj oblíbený komiks. Takže pro mě bylo ctí to nadabovat. Byl to ale velmi složitý dabing, protože jsme dabovali bez obrazu, takže jsme si museli všechno jen představovat.“
Co o postavičce třeba nevíte: Je spíš maminkou. Uklízí, umí skvěle vařit a vyšívat. Nikdy se ale zatím nezamilovala a nevdala, protože si na to připadá stále »příliš mladá«. Celých 40 let neodložila své růžové šatičky.

Pinďa - Namluvil ho: ONDŘEJ BRZOBOHATÝ (27)
„Měl jsem radost, když mě pan režisér oslovil, jako malý jsem Čtyřlístek četl. Bohužel jsem to ale musel dabovat nadvakrát, protože mi napoprvé odešel hlas. Pinďa má velmi afektovaný hlas, ten můj nevydržel a musel jsem týden odpočívat.“
Co o postavičce třeba nevíte: Ze všech nejmladší Piňďa je už odmalička strašpytel. Největší strach má z tygrů, lvů, vlků a jestřábů. Také skvěle běhá, už má za sebou několik vítězství v závodech.

O čem to bude?

Čtveřice zvířátek se ve filmu vydá na výlet do Prahy. Na Karlově mostě je osloví oživlý lev ze sochy Brunclíka a zavede je do podzemních chodeb Hradu, kde se potkají s císařem Rudolfem. Ten přicestoval z minulosti, neboť jen parta z Čtyřlístku pro něj může získat zázračný »kámen mudrců« a zachránit jeho i jeho klenoty před alchymistou Kellym. Nakonec musí malí hrdinové uchránit celý svět před návratem doby ledové.

5 filmů inspirovaných komiksem
  1. Rychlé šípy
    Rychlé šípy Jaroslava Foglara byly první návštěvou komiksu u nás. Populární dobrodružství klubu pěti hochů si pak vysloužilo knižní, filmové i seriálové zpracování.
  2. Batman
    Rok po Supermanovi se objevil jeho kolega Batman. Na rozdíl od něj nedisponuje žádnými nadpřirozenými schopnostmi. Inspirací jeho podoby byly létající stroje od Leonarda da Vinciho.
  3. Superman
    První číslo o muži z Kryptonu z roku 1938 bylo v aukci vydraženo za 1 milion dolarů (18,9 milionů korun). A to i přesto, že na světě existuje 100 takovýchto výtisků. Superman je mezi fanoušky komiksu považován za »svatý grál«.
  4. Spiderman
    Má všechny vlastnosti super hrdiny. Disponuje výjimečnými schopnosti, které používá na záchranu nevinných, nosí masku a má dobré srdce. Pavoučím mužem touží už přes 40 let být stále ta nejmladší generace malých obdivovatelů.
  5. Asterix a Obelix
    Nejoblíbenější francouzský komiks (vychází od roku 1959) se odehrává roku 50 př. n. l. ve vesničce v Galii, kterou si jako jedinou nepodmanil Julius Caesar. Ve filmovém zpracování si zahrál Gérard Depardieu a Clovis Cornillac.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.