Nákup prošlých potravin - Sleva až 90 procent! Jenže ty následky... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nákup prošlých potravin - Sleva až 90 procent! Jenže ty následky...

Prošlé potraviny lákají nízkou cenou.
Prošlé potraviny lákají nízkou cenou. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Češi čím dál více nakupují prošlé, a proto velmi levné potraviny. Jde o výrobky se skončenou dobou minimální trvanlivosti nebo například o mléčné produkty, které mají den či dva do data spotřeby. Aha! pořídilo stejné potraviny v supermarketu a ve »specializované« prodejně levných potravin, kde mají slevy ve výši až 90 procent. Když jsme se podívali na účty, čekalo nás pořádné překvapení. I malý nákup s osmi položkami nám ušetřil 113 korun!

Prodej potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti je podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce v pořádku. Nákup podobných potravin nezavrhují ani odborníci na výživu. Na některá úskalí bychom si podle nich dát pozor přece jen měli. „Vždy záleží na skladování a na kvalitě obalu. Nepříliš kvalitní papírové obaly propouštějí k výrobku vzduch a vlhkost, které ho mohou znehodnotit. Problematičtější jsou třeba některé instantní výrobky, které obsahují tuk. Ten může žluknout. Ve výrobcích také dlouhým skladováním klesá hodnota vitaminů a biologicky aktivních látek,“ vysvětlil nutriční specialista Petr Havlíček z pořadu »Jste to, co jíte«. U nápojů, pokud jsou skladovány v temnu, by ale podle něj prošlé datum vadit nemělo...

Kliknutím zvětšete

Potraviny s dobou minimální trvanlivosti
Výrobky označené dobou minimální trvanlivosti, jako jsou nápoje, sušenky nebo konzervy se mohou prodávat i prošlé, pokud jsou zdravotně nezávadné. Musejí však být označeny a odděleny od ostatních potravin. Odpovědnost za bezpečnost potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti přebírá prodejce. Žádný předpis nestanovuje konkrétní dobu, po kterou mohou být prošlé potraviny prodávány.

Potraviny s datem použitelnosti
Datum použitelnosti se uvádí slovy »Spotřebujte do«. Po tomto datu se potravina prodávat nesmí. „Potraviny s prošlou dobou použitelnosti se totiž považují za zdravotně závadné,“ potvrdila Martina Šmídtová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Co hrozí z nesprávně skladovaných výrobků?
  • Průjmová onemocnění, břišní křeče
  • Salmonelóza
  • Nevolnost, zvracení z otravy jídlem
  • Malátnost, bolesti hlavy
  • Oslabení imunity
POZOR! 10 nejnebezpečnějších potravin - Mohou vás i zabít!

Většina z nás jí nezdravě, o tom není pochyb. Čokoláda ani klobása ale ještě nikoho nezabily. Zato jiné potraviny ano, stačí jen udělat malou chybičku v přípravě... Na co byste si měli dát obrovský pozor? Těchto deset potravin totiž může způsobit vaši smrt! Naštěstí některé z nich jsou velmi exotické a Češi se k nim dostanou jen výjimečně...

  1. Muškátový oříšek
    V malém množství je oblíbeným kořením. Ale už 4 gramy oříšku působí jako droga – vyvolává halucinace a nevolnosti. V případě dítěte může být smrtelná už polovina muškátového oříšku!
    Míra rizika: Poměrně malá, v kuchyni se zpravidla používá »pytlíkové« koření.
  2. Hořké mandle
    Tepelně upravené mandle vylepší nejeden salát, výborné jsou v pečivu i samotné. Syrové ale představují smrtelné nebezpečí! V žaludku se totiž přeměňují na kyanid. Pro děti je smrtelná dávka už pěti až šesti kusů, dospělého člověka zabije padesát syrových mandlí!
    Míra rizika: Vyšší, protože čerstvé mandle nejsou nedostatkové zboží.
  3. Ryba »fugu«
    Tato japonská pochoutka je symbolem luxusu, gurmáni se však vystavují riziku! Vnitřnosti ryby obsahují jed tetrodoxin, který je 1200krát smrtelnější než kyanid! Jediná ryba ho obsahuje tolik, že by usmrtila třicet lidí. Kuchaři proto musejí absolvovat až tříletý kurs, aby získali povolení maso této ryby vařit.
    Míra rizika: Minimální, běžný Čech se k této rybě nedostane.
  4. Zelené fazole
    Jsou velmi zdravé a výživné, ale jen vařené! Sní-li například dítě pět až šest syrových zelených fazolí, může ho to zabít! Obsahují totiž jed fasin, který způsobuje závažná krvácení žaludku. Po převaření je neškodný.
    Míra rizika: Vyšší, zelené fazole se na trhu vyskytují.
  5. Chobotnice »San Nak Ji«
    Tato chobotnice se jí zaživa a je oblíbenou pochoutkou v Japonsku a Jižní Koreji. Zatímco zvíře žvýkáme a polykáme, žahá nás chapadly nejen v ústech, ale i v krku a jícnu. Smrt udušením touto pochoutkou potkalo již šest osob.
    Míra rizika: Minimální, běžný Čech se k této chobotnici nedostane.
  6. Houby
    V lese bohužel nenajdete cedulky s varováním »Pozor, jedovaté«. Přesto v něm roste tolik smrtelně jedovatých hub! Například závojenka olovová, čepičatka jehličnanová, muchomůrka hlíznatá či pavučinec červenošupinný mají za účinek nejen halucinace, ale v některých případech i smrt.
    Míra rizika: Poměrně vysoká, někteří houbaři jsou velmi nezodpovědní.
  7. Ovoce »akee«
    Roste v Karibiku a je národním ovocem na Jamajce. Sníte-li ho velké množství, vyvolává průjmy a zvracení, v extrémních případech upadnutí do kómatu a smrt. Nezralé plody totiž obsahují jed hypoglycin. Je proto třeba nechat ovoce řádně dozrát – zčervená mu slupka a samo se otevře.
    Míra rizika: Malá, Karibik přece jen není běžným cílem českých dovolených.
  8. Maniok
    Maniok neboli tapioka je rostlina, která je pro sílu aromatu oblíbenou součástí dezertů. Při špatné přípravě však může mít za následek i smrt. Obsahuje totiž vysoce jedovatý kyanid!
    Míra rizika: Malá, maniok se u nás příliš nepoužívá.
  9. Skokan volský
    V africké Namibii je delikatesou, jeho pokožka a orgány jsou však jedovaté. U člověka jejich požití může vést až k selhání ledvin.
    Míra rizika: Prakticky žádná, ani v Namibii na tuto žábu běžně nenarazíte.
  10. Medúza »Nomura«
    Čínští gurmáni milují medúzu naloženou v sezamovém oleji. Během přípravy se však musí odstranit jedovaté části tohoto živočicha, jinak může být vaší poslední večeří...
    Míra rizika: Minimální, v běžné české hospodě toto jídlo nedostanete.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.