Mrazy a chumelenice se vrátily: Zase sněží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Mrazy a chumelenice se vrátily: Zase sněží!

Problémy sníh dělal i silným tatínkům s kočárky.
Problémy sníh dělal i silným tatínkům s kočárky. (ČTK – Miroslav Rada, Foto Aha! – Karel Kopáč, Foto ČTK – Břetislav Fiala)

Zima se do Česka vrátila s plnou parádou. Celou zemi zasypal v noci na sobotu sníh, teploty spadly hluboko pod nulu a kalamita na sebe nenechala čekat... Proč to tak je? Ze Skandinávie a severozápadní Evropy k nám totiž zamířila studená fronta! Ta přinesla mrazy a chumelení. A ještě nás pořádně potrápí. Zima prostě jen tak neskončí.

Při hromadné nehodě na silnici R10 u Předměřic nad Jizerou na Mladoboleslavsku se včera srazilo 30 aut. „Zraněné odvezly čtyři sanitky do nemocnic,“ uvedla mluvčí záchranky Tereza Janečková. Zasněžená rychlostní silnice pak stála 5 hodin. K další hromadné nehodě došlo na dálnici D1, kde se srazilo 10 aut.Na jiných místech lidé ale při dopravních nehodách dokonce umírali. Pekelnou smůlu měl řidič (†25), který dostal mezi obcemi Blaténka a Lažánky na Strakonicku smyk. V tu chvíli zrovna projížděl kolem rybníku, i se svým Fordem Fiesta se v něm utopil.

Smrtelná nehoda se stala také v RumburkuZátiší na Děčínsku, kde řidička dostala v zatáčce smyk. „Nebyla připoutaná a z vozu vypadla. Záchranáři ji našli mrtvou pod autem. Její spolujezdkyně utrpěla lehčí zranění,“ uvedl policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Již v pátek večer na namrzlé silnici havarovala řidička (32) se dvěma dětmi. „Auto se několikrát otočilo a zůstalo stát na střeše. Osmiletá dívenka zemřela na místě. Devítileté děvčátko převezli záchranáři do nemocnice,“ popsala nehodu policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že se jednalo o cizince.

Zima se nevzdává! Bylo -17,5 °C!

Líp v nejbližších dnech rozhodně nebude. Pranostika totiž říká: »Zima, kterou Tomáš nese, dlouho námi ještě třese.« A meteorologové s ní bohužel souhlasí. „Obdobné počasí vydrží téměř po celý následující týden. Mírné oteplení můžeme očekávat příští víkend,“ říká meteorolog Pavel Krása. Po několika téměř jarních únorových dnech se musíme připravit na pořádnou kosu. V noci na sobotu dokonce padaly rekordy. Na Šeráku v Jeseníkách naměřili 17,5 °C!

Osek na Teplicku – i tady musely vyjet sypače.

Radost z nového sněhu mají snad jen děti.

Ve směru od Prahy havarovalo na R10 30 aut, v opačném směru čtyři.

Sníh zasypal i již vykvetlé první posly jara – sněženky a bledule.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.