Tak vás šidí hospodští - Deset nejčastějších podvodů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Tak vás šidí hospodští - Deset nejčastějších podvodů

Náš zákazník, náš pán. Heslo, které v restauracích neplatí. Česká obchodní inspekce (ČOI) v lednu prokázala vážné nedostatky ve více než třetině kontrolovaných restaurací. Nejčastěji byla špatně hmotnost, míra nabízených pokrmů a nápojů, a samozřejmě také útrata. Nejhůře přitom dopadly restaurace v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde míra závad činila 76 procent.

  1. Podmíráky
    Více než dvě třetiny piv se točí pod míru. Hladina přitom musí sahat k rysce.
    Aha! radí: Fráze typu »to doběhne samo« ignorujte. Objednali jste si půllitr piva, ne čtyři deci a kopec pivní pěny.
  2. Ředění vodou
    Džusy se ředí vodou, značková cola colovým nápojem za tři koruny. Poslední dobou se stává, že hospodští pančují i pivo – místo dvanáctky natočí desítku a jen na vrchu jí dočepují požadovanou dvanáctkou.
    Aha! radí: Každý správný pivař odhalí takto šizené pivo. Máteli sebemenší pochybnost o kvalitě vašeho nápoje, nechejte si ho vyměnit.
  3. Divné názvy
    Prsa paní nadlesní, Rumcajsova směs – minutky s nic neříkajícími názvy často skrývají jen směs zpracovaných zbytků. Nekvalitní či zbylé maso se semele do karbanátků, holandských řízků apod.
    Aha! radí: Pozor na hodně pikantní jídla – koření totiž dokáže potlačit chuť starého masa. To samé platí pro nivu.
  4. Tenký řízek
    Řízky či filé se ve strouhance obalí dvakrát. Dostanou se tak na předepsanou hmotnost a celková porce vypadá daleko větší. Často se také při obalování používají jen bílky z vajec.
    Aha! radí: Obalit dvakrát je možné jen smažený sýr – to aby při smažení nevytekl. Pokud nemůžete v řízku najít pořádný plátek masa, není chyba u vás, ale na straně kuchaře.
  5. Obří obloha
    Pokud jste si objednali minutku a kuchař nemá zrovna moc masa, vycpe prostor pro maso na talíři oblohou.
    Aha! radí: Nechejte si přílohu přinést zvlášť, plně vynikne skutečná velikost pokrmu. V dobrých restauracích obloha na talíři vůbec není – můžete si objednat salát extra.
  6. Falešný tatarák
    Má být z hovězí svíčkové, ta je však pro mnohé restaurace zbytečně drahá, takže zákazník místo ní dostane náhražku v podobě obyčejného hovězího či koňského masa.
    Aha! radí: Předem se ujistěte, že tatarák je skutečně z pravé hovězí svíčkové. Pokud vám něco nesedí, jídlo raději vraťte.
  7. Led v nápoji
    Džus nebo kola utopená ve spoustě ledu, v restauracích běžný jev. Nápoje je pak daleko méně a vy si vlastně kupujete jen mraženou vodu.
    Aha! radí: Nechejte si led přinést ve zvláštní sklenici. Výjimku lze udělat jen u míchaných nápojů, kde je led součástí receptury.
  8. Slivky
    Obsluha slévá nedopité nápoje, jimiž ředí rozlévané nápoje. Takže třeba kofola chutná po rumu nebo džus po vodce – host před vámi měl míchaný nápoj, ale číšník to nepoznal.
    Aha! radí: Pokud váš nápoj podezřele zapáchá, nechte si ho vyměnit, v případě, že se to opakuje, v zájmu svého zdraví raději restauraci opusťte.
  9. Špatný účet
    Pokud se početnější společnost rozjede, není problém připsat na účet pár panáků navíc. Nebo při placení vrchní rychle spočítá účet, připočte něco navíc, zkasíruje a zmuchlaný účet strčí do kapsy, aby ho zákazník nemohl překontrolovat.
    Aha! radí: Kontrolujte si každý zásah číšníka do účtenky, závěrečné vyúčtování by měl provést přímo před vámi. Pokud je v restauraci k dispozici elektronická pokladna, všechny položky byste na účtence měli mít rozepsané.
  10. Jídlo po někom
    Někteří kuchaři omývají listový salát, který se vrátil nedojedený. A pak ho dají do oblohy k dalšímu jídlu. To samé se děje třeba i s knedlíky.
    Aha! radí: Pokud je kuchař pečlivý, nepoznáte to. Jedinou radou je nedojedené knedlíky překrojit, aby se alespoň nedostaly k dalšímu hostu.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.