Banky nás dřou stále více! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Banky nás dřou stále více!

Odborníci i předběžné údaje České národní banky se shodují – za loňský rok od nás banky na poplatcích vybraly 47 miliard Kč! Nestačí, že ve střední Evropě platíme nejvíce ze všech států, rok od roku se naše výdaje stále zvyšují. Oproti roku 2008 jsme totiž bankám vydali až o 300 milionů korun víc.

Hlavním důvodem je, že na trhu dominuje pár silných bank, které si diktují podmínky. „Lidé navíc mají strach ze změny banky. Mají za to, že jde o administrativně a časově náročný proces a že jim to za to nestojí,“ řekl Aha! Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com.

Poplatky nám vzrostly i vlivem zvýšení sazby DPH a nepomohla ani nová směrnice EU o platebním styku. Ta sice bankám nařizuje blokaci karty zdarma či výpisy z účtu bez poplatku, jenže…

„Banky si to vynahradily jinde a ukryly to v systému balíčků, který se ještě více znepřehlednil,“ myslí si Nacher.

Jak se tedy bránit? Někteří lidé si zakládají účty u menších bank, jiní se dávají na elektronické bankovnictví – jeho uživatelé loni platili o 34 procent méně než zákazníci, kteří vše řešili na pobočkách.

Kliknutím zvětšete
5 poplatků, kterými na nás vydělávají

Server bankovnipoplatky.com už třetí rok vyhlašuje anketu o nejabsurdnější bankovní poplatky – ty, za které by přece banky neměly chtít nic, protože se jedná o administrativně jednoduché úkony. Aha! pro vás vybralo 5 poplatků, na které si máte dávat při zakládání konta pozor!

  1. poplatek za příchozí platbu
    Pokaždé, když vám na účet přijdou peníze, zaplatíte částku stanovenou druhem konta. I když to nebývají velké peníze, nad úvahou bank zůstává rozum stát.
    Např. Konto Genius (GE Money Bank), 5 Kč za každou příchozí platbu.
  2. poplatek za vklad na účet
    I jen to, že si hotovost dojdete na pobočku svojí banky vložit na svůj účet vás může přijít draho!
    Např. Všechna konta v ČSOB, 9 Kč za vklad hotovosti na účet.
  3. poplatek za nadměrný vklad
    Přijdeteli k přepážce s dědictvím, které jste našli v matraci, úředníci vám to pěkně spočítají. Když totiž vkládáte moc hotovosti, přiděláváte jim práci…
    Např. Konto základ (Raiffeisen Bank), vklad nad 500 000 Kč za den – platba 10 Kč + 0,15% z celkové vložené částky.
  4. poplatek za předčasné splácení úvěru
    Vzali jste si úvěr, ale vaše finanční situace se zlepšuje. Chcete se proto dluhu co nejdříve zbavit, abyste nemuseli zbytečně dávat na úroky. Chyba lávky! Bankám se to totiž nelíbí!
    Např. Spotřebitelský účelový úvěr (Česká spořitelna), 4 % z výše mimořádné splátky (minimálně 500 Kč, maximálně 5000 Kč).
  5. poplatek za zjištění zůstatku
    Nevíte, jestli vám už přišla výplata a výpis jste zašantročili? Většina lidí se na bankomatu podívá prostřednictvím karty na zůstatek na účtu. Někteří ale za tuto službu zcela absurdně zaplatí!
    Např. Všechna konta (Komerční banka), 2,50 Kč za kontrolu na bankomatu vlastní banky, 10 Kč za kontrolu na bankomatu cizí banky.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.