Opuštěné sestřičky Vaneska a Verunka: Stát jim dluží 170 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Opuštěné sestřičky Vaneska a Verunka: Stát jim dluží 170 tisíc!

O Vanesu a Verunku (vpravo) se stará teta jejich vlastní mámy.
O Vanesu a Verunku (vpravo) se stará teta jejich vlastní mámy. (Aha! – Petr Novotný)

Sestřičky Vanesku (2) a Verunku (1), která trpí vrozenou vadou, opustila máma. O holčičky neměl zájem ani otec, proto se obou ujala teta jejich matky Jaroslava Vavrušková (37). Stát jí teď ale za pěstounskou péči o dívenky dluží 170 tisíc korun!

Paní Jaroslava se rozhodla pomoci neteři (30) a starší dcerku Vanesku si vzala, když jí bylo pouhých šest týdnů. O necelý rok později k ní přibyla i Verunka. „Neteř ani její partner neměli zájem se o holčičky starat. Nikdy ani neprojevili zájem holky vidět. Oba mají plno osobních problémů. Neteř má navíc ještě dvě starší děti. Ani o ty se ale nestará,“ popsala problémy Vavrušková, která se proto s manželem nerozmýšlela a postupně požádala o svěření sestřiček do péče. Nejprve žádala o Vanesu. „Sociální pracovnice mi řekla, ať u soudu podám návrh na předběžné opatření, abych ji dostala do péče,“ popisuje paní Jaroslava. Tu ale vzápětí napadlo, že by se s manželem mohli stát přímo pěstouny kvůli lepší finanční podpoře holčičky. „Na sociálce mi ale řekli, že to můžeme zkusit až za rok. U soudu tak bohužel nezazněla důležitá věta, že se chceme stát pěstouny,“ říká Jaroslava. Tato jediná věta rozhodla o tom, že teď musí zpětně bojovat s úřady o pěstounské dávky, které za uplynulé období činí 170 tisíc korun. Pěstounkou se totiž paní Jaroslava oficiálně stala až v září loňského roku. Právníci, na které se obrátila, ale tvrdí, že dávky by jí měly být vypláceny už od února 2008, kdy se začala starat o Vanesku. Na straně paní Jaroslavy je i ombudsman a zástupci sdružení pěstounů. „Kdyby byly holky v ústavu, tak by jejich péče vyšla stát na mnohem víc peněz, než když jsou v pěstounské péči. Přesto s tím máme takové problémy,“ vysvětluje Vavrušková.

Peníze, které Vavruškovým stát dluží, chtějí využít hlavně na péči o mladší Verunku, která má vrozenou vývojovou vadu. Její pravá ručička je menší a hubenější než druhá, dívenka má i srostlé prstíky. „Už v březnu ji čeká plastická operace a budou ještě následovat další. Až bude v pubertě, lékaři jí upraví i prsní sval, jehož půlka jí chybí,“ dodává Vavrušková a doufá, že se jí ozvou další pěstouni, kteří mají s vyplácením dávek podobné problémy jako ona.

Verunka má vrozenou vadu, kvůli níž má srostlé prstíky a chybí jí část prsního svalu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.