Zřítilo se letadlo podnikatele Antonína Charouze - Měli přivézt závodníky rallye, ale oba piloti zahynuli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zřítilo se letadlo podnikatele Antonína Charouze - Měli přivézt závodníky rallye, ale oba piloti zahynuli!

Trosky letounu nacházeli vyšetřovatelé po celém lese kousek za česko-německými hranicemi.
Trosky letounu nacházeli vyšetřovatelé po celém lese kousek za česko-německými hranicemi. (ČTK – David Altner, ara)

Malý proudový letoun Cessna, který patřil bývalému podnikateli Antonínu Charouzovi, se zřítil v neděli večer v Německu nedaleko českých hranic. Dvoučlenná posádka na místě zahynula. Letadlo letělo pro automobilové závodníky Martina Prokopa (28) a Jana Tománka (37), kteří o víkendu absolvovali v Karlstadu Švédskou rallye.

Zpráva o neštěstí oba citelně zasáhla. Jedním z pilotů byla Prokopova kamarádka Bára Bendová (†27). „Je mi to hodně líto. Nevím, co se stalo, ale určitě to nebyla její chyba,“ řekl včera Prokop. Zemřít měl podle informací Aha! i slovenský pilot Henry Pytlík (†33).

Osudové drama začalo po půl deváté večer. Letoun dostal podle německých úřadů povolení k výstupu z výšky 8000 metrů do výšky zhruba 10 500 metrů krátce poté, co vletěl do německého vzdušného prostoru u Drážďan. Pilot ale pokyn nepotvrdil. Ve 21.07 se podle Ludmily Pavlíkové z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod ztratil z radarů. „Ve 23.40 byly za pomoci vrtulníku objeveny hořící trosky v nepřístupném a zasněženém terénu, v katastru obce Rosenthal,“ sdělila Pavlíková s tím, že ve vraku byly později nalezeny i ostatky dvou pilotů. Proč pět let staré soukromé letadlo havarovalo, zkoumají odborníci.

V oblasti stolové hory Grosser Zschirnstein v Saském Švýcarsku jen pár kilometrů od českých hranic bude pokračovat pátrání ještě několik dní. Mladí závodníci, pro které cessna letěla, ještě ani po příletu na pražské letiště stále nevěřili tomu, co se stalo. „Dozvěděli jsme se o tom na letišti ve Švédsku a máme jen kusé informace ze zpráv a z telefonů. Zatím si ještě ani pořádně neuvědomujeme, jaké jsme měli štěstí, že se to nestalo při letu zpátky,“ řekl Aha! Prokopův navigátor Jan Tománek. 

Stroj Cessna Citation 550 s označením OKACH patří podnikateli a bývalému automobilovému závodníkovi Antonínu Charouzovi. Letadlo provozovala specializovaná firma Time Air, která poskytuje služby aerotaxi. „Ztratili jsme kolegy, ale i přátele a kamarády,“ uvedl ředitel společnosti Time Air Martin Pražský.

Závodník Martin Prokop: Učila mě létat, teď je mrtvá

Kliknutím zvětšeteRallye jezdec Martin Prokop byl jedním ze dvou cestujících, které měla zřícená cessna vyzvednout ve Švédsku. Sám byl amatérským pilotem, létat ho učila právě pilotka Barbara Bendová, která v troskách letounu zahynula... Zastihli jsme ho ještě na letišti ve Stockholmu.

Co jste si pomyslel, když jste se zprávu o havárii dozvěděl?
„Že mi to je hodně líto.“

Jak dobře jste se s pilotkou znali?
„Báru znám asi tři roky. Učila mě lítat. Žila pro létání, bylo to pro ni všechno. Nevěřím, že to byla její chyba. Byla absolutní profesionálka. Učila mě, že i letadla jsou jen stroje, a ty se občas mýlí.“

Letoun mohl havarovat i s vámi až na zpáteční cestě. Nemáte strach?
„Nemám. Za deset minut odlétám normální linkou ze Švédska. To, co dělám, je risk. Ať už závodím, nebo létám letadlem. Riskujeme pořád, s tím do toho jdeme. Musíme přijmout to, že se takové věci stávají.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.