Fenomén Kotva: 35. narozeniny! Socialistický nákupní ráj Čechů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Fenomén Kotva: 35. narozeniny! Socialistický nákupní ráj Čechů!

Kotva v roce 1975. Největší... Šestipatrový obchodní dům zabíral plochu velkou jako dvě třetiny Václavského náměstí, proto byla Kotva v té době 5. největším obchodním domem v Evropě. Dnes jí ale konkuruje obrovské množství nákup
Kotva v roce 1975. Největší... Šestipatrový obchodní dům zabíral plochu velkou jako dvě třetiny Václavského náměstí, proto byla Kotva v té době 5. největším obchodním domem v Evropě. Dnes jí ale konkuruje obrovské množství nákup (Aha! – Karel Kopáč, ČTK – Pavel Khol, Kotva)

Pamatujete? Každý návštěvník Prahy před 35 lety uháněl na nákup do Kotvy. Kdo totiž tento nákupní ráj Čechů nikdy nenavštívil, jako by nebyl! Nejslavnější nákupní středisko u nás vzniklo už v roce 1975 a v době největší slávy ho navštívilo více než 70 tisíc lidí denně, tedy více než 20 milionů ročně! Teď za plného provozu prochází obrovskou rekonstrukcí, která skončí v roce 2011.

Budova vznikla podle návrhu architektů, manželů Věry a Vladimíra Machoninových ze samonosných šestiúhelníkových částí. Zajímavostí byla i naprostá novinka – podzemní garáže. Obchodní dům stavěla švédská firma, která si pro jistotu nechávala na stavbu vozit cement z Německa. Hitem každého kluka tehdy bylo vlastnit firemní čepici s logem švédské firmy.

Ještě několik dní před slavnostním otevřením vedení Kotvy pečlivě tajilo, kdy k akci dojde. Všichni se báli paniky a obrovského zájmu. Otevření tak pro jistotu proběhlo za přítomnosti vojáků. Ti museli pomocí zábrany v podobě lana zadržovat nadšené zákazníky, kteří se do vytouženého nákupního ráje houfně hrnuli. Stuhu tehdy přestřihl mocný šéf pražské organizace KSČ Antonín Kapek. První den ale obchodem zněla havajská hudba a na zemi zcela nesmyslně ležel umělý sníh...

Čím byla Kotva výjimečná

  • budova byla postavena za 2,5 roku
  • v letech největší slávy Kotvu navštívilo přes 70 tisíc lidí denně
  • jednalo se o 5. největší obchodní dům v Evropě✔ zabírala plochu velkou jako dvě třetiny Václavského náměstí
  • ode dne otevření do roku 1989 zákazníci v obchodě utratili 11,3 milionu korun (průměrný měsíční plat přitom činil cca 2000 Kčs)
  • Kotva byla ve své době prestižním zaměstnavatelem, měla například i vlastní učiliště.
  • Jméno dostal obchodní dům podle místa, jemuž se podle sousedního paláce říkalo U Kotvy.

Člen předsednictva ÚV KSČ Antonín Kapek zahájil 10. února 1975 provoz nového obchodního domu Kotva. Zajímavost: Architekti stavby ani nikdo ze stavební společnosti na otvíračku pozváni nebyli...

Tlačenice zákazníků při otvíračce. Kvůli panice byli na pomoc povoláni vojáci.

Stavba obchodního domu trvala 2,5 roku.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.