Zítra to bude 20 let, co zemřel tvůrce suchého zipu: »Sucháč« vzešel z lopuchu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zítra to bude 20 let, co zemřel tvůrce suchého zipu: »Sucháč« vzešel z lopuchu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zítra, tedy 8. 2. 2010, vzpomeneme dvacátého výročí úmrtí člověka, jehož jméno většině lidí příliš neřekne. Georges de Mestral byl švýcarský inženýr, který svým vynálezem změnil svět. Nebýt tohoto vynálezu, vypadala by například móda osmdesátých let minulého století úplně jinak, než ji známe dnes. Bez suchého zipu se totiž neobešly žádné boty!

Na začátku byl lopuch

Jednoho teplého jarního odpoledne roku 1948 se jistý muž jménem George de Mestral, čtyřiatřicetilý švýcarský elektroinženýr, jehož jméno tehdy nikdo neznal, procházel se svým psem po alpských lesích. Zaujalo ho, že jeho oblečení i srst jeho psa jsou plné podivných semen, která šla jenom velmi ztuha sundat. Jednalo se o semena lopuchu. Po návratu domů tato neodstranitelná semena položil pod mikroskop a nestačil se divit. Byla plná malých háčků. V hlavě mladého muže se začal rodit převratný nápad.

Kariéra vynálezce

George de Mestral dal výpověď v práci, půjčil si od banky nemalé peníze a rozjel podnikání. Semena lopuchu ho totiž inspirovala k vynálezu, který by byl schopen pevně spojit dvě věci rychle, bezpečně a hlavně pevně. Vyzkoušel různé materiály, až přišel na to, že ideální je nylon. Vynálezu dal jméno Velcro (spojení slov velours – samet a crochet – háček). V tu chvíli bylo už jenom kousek k botám se suchým zipem, tzv. sucháčem, bez kterých se neobešel žádný teenager v 80. letech.

Suchý zip je všude

Suchý zip se samozřejmě nepoužíval a nepoužívá jenom v módě. Narazit na něj můžete prakticky kdekoliv. Ve zdravotnictví, strojírenství, dokonce i kosmonautice. Prostě všude tam, kde je potřeba něco rychle a pevně spojit. Nedávno dokonce němečtí vědci vyrobili speciální suchý zip z oceli, který unese neuvěřitelných 35 tun na metr čtvereční. Ten se dá využít všude tam, kde obyčejný suchý zip ze syntetických polymerů nefunguje kvůli zvýšené teplotě, případně působení chemických látek.

Georges de Mestral

Zdaleka ne první ani poslední případ, kdy příroda inspirovala člověka k důležitému vynálezu.

Bez bot na »sucháč« nemohl žádný teenager v 80. letech vylézt z domu.

Speciální kovový suchý zip unese nevídanou tíhu.

 

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.