Drama na horách - Běžkař se ztratil i s miminky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Drama na horách - Běžkař se ztratil i s miminky!

Obě mimina naštěstí celou pátrací akci prospala a nakonecse spokojeně usmívala z tepla kočárku.
Obě mimina naštěstí celou pátrací akci prospala a nakonecse spokojeně usmívala z tepla kočárku. (pro Aha! – HZS Zlínského kraje)

Velké štěstí měl otec osmiměsíčních dvojčat, který si s dětmi ve speciálním kočárku vyrazil na běžkařskou túru po Hostýnských vrších na Zlínsku. Poté, co se setmělo, vjel s kojenci do hustého lesa a stopa mu zmizela před očima. Když ještě přišel o signál na mobilu, šlo do tuhého.

..

Jeho manželka mezitím zalarmovala speciální záchranářský tým, který působí v těžko přístupném terénu. Do hor vyrazili muži na sněžném skútru, z druhé strany šli po svých dobrovolní hasiči. Akci koordinovali profesionální hasiči a policisté. Matka obou dětí mezitím zažívala chvíle hrůzy. „Byla jsem si dobře vědoma, že děti dostanou hlad a může jim být stále větší zima. Měla jsem nervy nadranc, zůstávala jsem ale úplně bezmocná,“ říká žena s tím, že se na trase od manžela oddělila a později se měli na jiném místě zase setkat. K tomu už ale nedošlo. „Běžkařská cesta nebyla projetá, takže další pokračování by bylo nejisté. Rozhodl jsem se raději vrátit. Cesta zpět byla však neporovnatelně horší, náročnější, občas jsem se propadl po kolena do sněhu,“ popsal Aha! svou cestu muž. „Také jsem zvažoval nechat kočár v místě a najít alespoň signál mobilu,“ doplnil. Než mohlo drama dospět ke špatnému konci, přišla skvělá zpráva. Vyděšený a dezorientovaný běžkař se dostal na signál a dovolal se na tísňovou linku. „To byla klíčová chvíle,“ doplňuje mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Lokalizace místa, kde byl otec s dětmi, pak už byla rychlá. Záchranáři ho našli vysíleného ve tmě na odlehlém místě dva kilometry od první chaty na Tesáku. Zajímavé bylo i to, že obě batolata celou akci, při níž stydla krev i těm nejzkušenějším záchranářům, prospala.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.