Neuvěřitelný příběh maličkého Benjamina (1,5) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Neuvěřitelný příběh maličkého Benjamina (1,5)

Z tohoto domku v Olešku malý Benjamin v noci utekl…
Z tohoto domku v Olešku malý Benjamin v noci utekl… (Aha!: Martin PŘIBYL)

BŘEZOVÁ-OLEŠKO – Malý Benjamin (1,5), který se teprve před pár měsíci naučil chodit, připravil mámě, šedesátce záchranářů a stovce obyvatel vesničky Oleško u Prahy noc hrůzy. Ve čtvrtek večer utekl bos a jen v košilce na spaní z domova!

Utekl v noci z domova!V košilce a bos ušel 3 km!

Malý turista ušel svou stále ještě nejistou chůzí neuvěřitelných 2,8 kilometru! Za tmy, zimy a nepříjemného deště! Z vesničky Oleško, kde bydlí, až do sousední obce Březová. „Vůbec se tomu nedivím, jsou to takoví podivíni, kdovíjak se o děti starají. Jeďte támhle k lesu a podívejte se, kde bydlí,“ říká u konzumu v Olešku muž s flaškou piva v ruce. Deník Aha! se pak vydal zmapovat cestu odvážného prcka.

„Celou noc tady byli hasiči, záchranka a hafo policajtů. Vyčerpávali staré bazény a studny kolem baráku, který tady je rozestavěný už od padesátých let. Hledali, ale nic nenašli,“ popisuje pátrací akci mladý soused a dodává: „Nikdo se nás na nic nepřišel zeptat. Ani nevím přesně, jestli to bylo dítě tady těch zespoda, ale asi jo, tak malé mají jen oni.“ Cestou k malému domku se prodíráme vysokou travou a roštím. „Jo, bylo to dítě sousedů. Chudák máma, je sama na tři kluky,“ potvrzuje naši správnou cestu starší žena.

Před domkem, z něhož se vydal Benjamin na svou noční túru, připravoval zrovna mladý muž venkovní posezení. „Nic vám neřeknu. Už se našel, je v pořádku v nemocnici,“ procedil skrz zuby. Nakonec se ale rozpovídal: „Odešel před devátou večer. Byl bos, už připravený jít do postýlky. No a najednou zmizel. Byla to hrozná noc! Hledali jsme ho nejdřív kolem domu a v půl desáté jsme museli zavolat policii. Měli jsme strach, že spadl tady vedle do těch studní. Odešel do sousední vesnice po cestě, kudy často chodíme. Netuším, proč ho to napadlo.“

Zřejmě si vyrazil na »návštěvu« ke známé své matky. Trasa od domova k místu, kde nakonec Benjamina plačícího na lesní cestě našli, je podle policistů dlouhá skoro tři kilometry!

Nejprve musel projít po strmé cestě nad zarostlým staveništěm. „Pak šel zřejmě tudy, je to nejkratší cesta,“ ukazuje čilá důchodkyně, která bystrým okem obhlíží dění kolem své zahrady. Ptáme se jí ještě na Benjamina. Jaký je? „Nevím. Moc tu rodinu nevídáme, jsou uzavření do sebe, nikam nechodí. Mají tři kluky jako schůdky,“ popisuje žena. Soused, který se přispěchal podívat, dodává: „Maj´ taky psa, o kterého se nestarají, celý dny tady běhá. Támhle lidem rozkousal už nějaké věci a jim to vůbec nevadí, nehlídají ho.“

Pokračujeme po rozblácené ulici, kudy prý malý turista musel projít. Střídají se lesní pěšinky zapadané listím s travnatou cestičkou, a pak zase rozblácená pěšina. Na to, že šel Benjamin bos, téměř nahý, potmě a v nepříjemné zimě, jde o šílený terén. „V noci pršelo a bylo chladno. Chlapec byl navíc bez bot,“ říká policejní mluvčí Jaroslav Vokáč. „Chlapečka našel místní občan kolem sedmé ráno plakat na lesní cestě. Vzal ho domů, omyli ho a položili zahřát do postele. Při příjezdu doktora se už chlapec usmíval. Je to opravdu zázrak, že to tak dobře dopadlo,“ dodal Vokáč.

„Dítě bylo podchlazené a mělo lehce omrzlé nohy,“ uvedla Nina Šeblová ze středočeské záchranky, která ho převezla do pražské Thomayerovy nemocnice. „Chlapec je i s maminkou hospitalizovaný na pediatrické klinice. Je v dobrém zdravotním stavu,“ doplnil mluvčí nemocnice Petr Mach.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.