Víkendové počasí? 15 cm sněhu a mrazy až -20 °C! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Víkendové počasí? 15 cm sněhu a mrazy až -20 °C!

 (ČTK/Jan Rada)

Sněhová kalamita s 15 cm nového sněhu, závěje a ledové jazyky! Před tím vším varují od včerejška meteorologové až do 1. února. Celou republiku přitom sužují problémy na silnicích i železnicích již teď.

„V noci z pátku na sobotu nás čeká výrazné sněžení na celém území Česka. Mělo by připadnout až 15 centimetrů sněhu. Do pondělka může napadnout i 25 centimetrů,“ říká Dagmar Honsová z Meteopressu. V sobotu bude foukat silný čerstvý vítr a v neděli ráno teploty opět klesnou k -20 °C.

I tohle způsobil včera sníh
  • Stály vlaky – Kvůli sněžení a silnému větru včera nabraly vlaky zpoždění a některé vůbec nevyjely. Nejhorší situace byla ve Středočeském kraji, na trase Praha-Kolín.
  • Zapadl autobus s lidmi – V Heralticích na Třebíčsku zapadl autobus do příkopu s 11 cestujícími, které ve svých útrobách uvěznil a hrozilo jeho převrácení na bok. Přibližně za hodinu je osvobodili hasiči. Nikdo nebyl zraněn.
  • Kamiony zastavily dopravu – Kvůli sněhovým závějím a jazykům bouraly osobní auta i kamiony po celé republice. Dálnici D1 ve směru do Brna na 107. kilometru zablokovala havárie dvou kamionů, které zatarasily celou vozovku.
  • Nedalo se dýchat – Moravskoslezský kraj stále sužují špatné rozptylové podmínky a hodnoty polétavého prachu mnohonásobně překračují limit.
Josef Krch (57) - Bydlí ve stanu!

Dvě známé postavičky bezdomovců, které si obyvatelé podkrušnohorského Oseku na Teplicku navykli vídat, jak se přehrabují v popelnicích či popíjejí pivo před místní pekárnou, mají za sebou letošní nejkrutější noc s teplotami ¨-20 °C. Josef Krch (57) ani o rok mladší Jan Macháček svá lesní stanoviště neopouštějí. „Do azyláku nechci, není tam legrace. Živím se sběrem lesních plodů, sbírám i vratné lahve,“ říká Krch a přiznává, že mrazivé počasí je nepříjemné. „V noci a 2 dny předtím bylo krušno, ale vyřešili jsme to větším ohněm. Je nám tady dobře,“ přiznal Krch.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.