Herečka Zora Rozsypalová: Zemřela učitelka z filmu Metráček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Herečka Zora Rozsypalová: Zemřela učitelka z filmu Metráček!

Zora Rozsypalová v posledních letech nedostávala mnoho filmových nabídek.
Zora Rozsypalová v posledních letech nedostávala mnoho filmových nabídek. (ČTK/Pavel Hroch, ara)

Českou divadelní i fi lmovou scénu zasáhla tragédie. Ve věku 87 let v sobotu zemřela významná herečka Zora Rozsypalová, držitelka ceny Thálie za celoživotní mistrovství a učitelka ze známého fi lmu Metráček. Příčinou smrti byla podle některých informací rakovina.

Učitelka z Metráčka, z filmu z roku 1971 režiséra Josefa Pinkavy, byla asi nejznámější filmovou rolí Rozsypalové. Za války totiž byla nuceně nasazená a pracovala pro ilegální skautskou organizaci, což se po převratu komunistům moc nelíbilo. A tak se objevila například jen ve snímcích Žalobníci nebo Kateřina a její děti. Poslední malou roli měla ve filmu Věry Chytilové Hezké chvilky bez záruky z roku 2006.

Převážnou většinu své umělecké kariéry tak Rozsypalová strávila na divadelních prknech – měla zhruba 230 rolí. K těm velkým patřila třeba Médea, Raněvská ve Višňovém sadu, Gertruda v Hamletovi a Gizela z Kočičí hry. Účinkovala také v televizi a v rozhlase.

Thálii za celoživotní mistrovství získala za rok 1994. Je též držitelkou Křišťálové růže za umělecký přednes a Ceny města Ostravy. Manželem Rozsypalové byl od roku 1951 herec František Šec, který zemřel před pěti lety.

»Metráček« v podání Markéty Světlíkové. Zora Rozsypalová hrála její učitelku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.