V lidské péči zvířata ignorují zákony přírody: Medvědi kašlou na zimní spánek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V lidské péči zvířata ignorují zákony přírody: Medvědi kašlou na zimní spánek!

Pojďte, pane, budeme si hrát...
Pojďte, pane, budeme si hrát... (Aha! – K. Kopáč, M. Přibyl, A. Malachovský, zoo Dvůr Králové nad Labem)

Zákony přírody berou mnohdy za své, jsouli zvířátka v dobré péči lidí. A tak medvědi kašlou na zimní spánek, sloni indičtí se promenádují po sněhu a ochutnávají smrčky a antilopy si rodí, kdy je napadne. Důvod? Nemusí šetřit energií, myslet na zásoby jídla a mnozí se dokážou přizpůsobit i nezvyklým podmínkám.

Medvědi: V přírodě v zimě spí. U člověka jsou v zimě vzhůru.

Pomyšlení na zimní spánek nemají ani medvědi Vojta, Kuba a Matěj z oblíbeného večerníčku Méďové. V berounském medvědáriu vesele dovádějí ve sněhu a zřejmě jim to vydrží až do jara. „Nemusejí šetřit energií, aniž by je to ohrožovalo,“ objasňuje zooložka Romana Anděrová. Volně žijící medvědi si vytvářejí vnitřní zásoby živin a tuku a musejí s nimi vydržet po celou zimu. Vojta, Kuba a Matěj mají ale trvalý přísun dobrot, a tak jim energie rozhodně nechybí. Nejraději mají podle ošetřovatelky Dagmar Krejzové vajíčka, hroznové víno, hrozinky, veškeré pečivo, ovoce a zeleninu. Podle jejich »táty« Václava Chaloupky by naopak potřebovali mlsat trochu méně. „Mají se tu až příliš dobře. Jsou silnější. Možná by potřebovali malounko změnit jídelníček, jíst více ovoce a zeleniny a méně sladkého. Ale na druhou stranu, když o tom člověk přemýšlí, je lepší tady být do padesáti asketický, nebo užívat si a zemřít v pětatřiceti?“ řekl Chaloupek při nedávné oslavě 10. narozenin medvědích trojčat.

Chaloupku, dej mi pusu!

Antilopy: V přírodě rodí v období dešťů nebo po něm. U člověka rodí kdy se jim zachce.

Také antilopy se cítí v péči chovatelů tak bezpečně, že si přestávají plánovat mateřství a rodí si během roku, kdy chtějí. Toto mládě nyaly nížinné je toho důkazem. Na svět totiž přišlo v zoo ve Dvoře Králové letos krátce po Novém roce. „Ve volné přírodě antilopy většinou rodí tak, aby měly matky dostatek potravy, tedy v období dešťů nebo těsně po něm. V zoo nejsou vázané na zdroje potravy, a tak rodí kdykoliv v průběhu roku,“ objasňuje Anděrová. Ven mámu s mládětem však ošetřovatelé pustí, až roztaje led.

Máma mě neplánovala...

Lední medvědi: V přírodě by byli samotáři, hodně by spali. U člověka málo odpočívají a sdružují se.

V polární domovině by se v zimě lední medvěd Tom toulal sám mrazivou krajinou. Tito huňáči jsou totiž samotáři. Většinu dne by sháněl potravu a lovil by tuleně. Alespoň devět hodin by nabíral síly spánkem. V pražské zoo se nehne od své družky Berty (na snímku vpravo) a místo intenzivního odpočinku srší energií. V těchto dnech si nejraději hraje s pneumatikou a čvachtá se v bazénu. O jídlo se nestará. Ryby, hovězí a zeleninu má jisté.

S pneumatikou je legrace

Půjčím ti ji, ale jen na chvíli!

Sloni: V přírodě by nepoznali sníh. U člověka si sníh užívají a baští jehličnany.

Zatímco v přírodě by sloni nikdy sníh nepoznali a jehličnany neochutnali, v pražské zoo si užívají bílé zimy a mlsají smrčky. „Je to důkaz toho, že si i tropická zvířata dokážou zvyknout na krátkodobý pobyt v drsných podmínkách, aniž by jim to uškodilo,“ míní zooložka. Je však vidět, že smrčky jsou pro ně exotickou pochutinou. „Spíše si s nimi hrají a ožižlávají je. Jehličky musí být měkké, ne pichlavé, a stromky nesmí být předtím zdobené,“ dodává Anděrová.

„Brrr, to ale studí!“

„Nechceš ochutnat?“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.