Kamila Moučková: Úraz mi znetvořil ucho! Skoro neslyším! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Kamila Moučková: Úraz mi znetvořil ucho! Skoro neslyším!

Kamila Moučková
Kamila Moučková (Aha! – Martin Přibyl, ara20.01.2010, 5:00)

Legendární televizní hlasatelka Kamila Moučková (81) téměř přišla o sluch a je odkázána na naslouchadlo! „Prodělala jsem úraz ucha, špatně slyším, musíte mluvit hodně nahlas,“ prosí Moučková všechny, kdo na ni mluví. „Mám znetvořený bubínek,“ dodává Moučková, která kvůli uchu prodělala už osm lékařských zákroků!

Precizní projev a vytříbenou mluvu moderátorky, která byla po roce 1968 režimem zakázána a na obrazovky se mohla vrátit až po revoluci, narušuje fakt, že špatné slyší. „Já jsem po úrazu pravého ucha. Osmkrát mi píchali pravé ucho a mám úplně znetvořený bubínek,“ přiznala deníku Aha! Moučková, která už čtvrtým rokem zasedá v kolegiu divadelních cen Thálie. Je tedy nutné, aby zhlédla co nejvíc divadelních, muzikálových i tanečních představení, což není s postižením sluchu jednoduché. „Samozřejmě hůř slyším, lidé musí artikulovat, abych věděla, co říkají. Dávám si na to pozor,“ říká Moučková.

Lékaři však zdravotní stav herečky nepodceňují. „V případě, že je bubínek perforovaný, neklade odpor zvukovým vlnám, a není tedy při zvukových impulsech rozkmitáván,“ vysvětluje ušní lékař Petr Novák s tím, že k poškození dochází úrazem nebo častými záněty. Pokud je bubínek poškozený, pacient trpí ztrátou sluchu. „Vždy záleží na rozsahu poškození bubínku. Hlasitější zvuky tito lidé obvykle slyšet mohou, proto jim jsou doporučovány sluchové pomůcky – naslouchadla,“ dodává doktor Novák.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.