Zoufalí Haiťané - Stavějí barikády z lidských těl - Pomoc nepřichází | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zoufalí Haiťané - Stavějí barikády z lidských těl - Pomoc nepřichází

Nehybná těla obětí se válejí mezi sutinami.
Nehybná těla obětí se válejí mezi sutinami. (ČTK)

Mezinárodní organizace posílají na zemětřesením zpustošené Haiti stamiliony dolarů. Jenže humanitární pomoc se většině postižených stále nedostává. „Peníze jsou na nic. Voda má cenu zlata!“ shrnuje situaci jeden z dobrovolníků. Lidé, kterým už několik dní chybí pitná voda, jídlo a přístřeší, se odhodlali k zoufalému činu. Ze vzteku začali stavět barikády z mrtvých těl!

V zemětřesením nejvíce postiženém Port-au-Prince vládne chaos. Letiště je zcela zdemolované. Zničené jsou i všechny komunikace. Proto je téměř nemožné pomoc rychle distribuovat. Dobrovolníci z mezinárodních organizací se nemohou vzpamatovat z hrůzného výjevu, který mají před sebou. Na ulicích se válejí tisíce mrtvých těl, mnohá z nich se už jen stěží podaří identifikovat. Další torza těl uvězněná mezi sutinami se pomalu začínají rozkládat. Všude je cítit jejich hnilobný zápach. Plačící děti, které nemohou nalézt své rodiče, spí mezi mrtvolami...

Zatím poslední odhady mrtvých se pohybují kolem 50 až 100 tisíc. Tisíce dalších bohužel zemřou, protože se jim prostě nepodaří včas zajistit lékařskou péči. Příbuzní obětí ale nevydrží jen nečinně přihlížet. Holýma rukama prohrabávají haldy ve snaze najít v troskách svého blízkého. Aby nezemřeli hlady, začali mnozí lidé rabovat. Ukrást hrst rýže znamená přežít!

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.