Chodníkový zákon v praxi - Za zlomený prst až 1500 korun - Jak žádat o odškodnění za úraz? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Chodníkový zákon v praxi - Za zlomený prst až 1500 korun - Jak žádat o odškodnění za úraz?

Fotografie
Fotografie (internal)

Vrstva rozbředlého sněhu a zmrzlá voda. Vysoce nebezpečná kombinace, která v těchto dnech pokryla ulice českých měst. Chodci by se tak měli mít obzvlášť na pozoru, nepříjemný úraz totiž číhá téměř na každém kroku.

Zlomené ruce, poranění nohou nebo vyvrtnuté kotníky jsou nejčastějšími zraněními, se kterými se lidé obracejí nejen na lékaře, ale i na příslušné obecní a městské úřady. Ty jsou totiž za stav chodníků odpovědné. V případě prokázaného zavinění vám pak právě zde vyplatí odškodnění. Kolik můžete dostat?

V souvislosti s tzv. chodníkovým zákonem jsou obce nově zodpovědné za stav všech obecních chodníků, o které se dříve starali majitelé přilehlých nemovitostí. Úřady proto mají uzavřené pojištění, které je má chránit před případnými žalobami ze strany poškozených. Pokud tedy dojde ke zranění na chodníku, nahlásíte to na příslušném úřadě, který vše vyřídí s pojišťovnou. Nemusí se ale jednat jen o zranění, peníze dostanete třeba i za poškozený kočárek či roztržené kalhoty. Vždy ale záleží na posouzení okolností. „Evidujeme už první případy, několik zraněných a jedno ulomené kolečko u kočáru,“ potvrzuje Jana Strejcovská z teplického magistrátu.

Pokud se vám stane úraz v Praze, obraťte se přímo na magistrát. Ten je za všechny chodníky v majetku města odpovědný. „Zatím neevidujeme žádnou žádost, která by byla spojena s úrazem na chodníku,“ pochvaluje si mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

V případě, že má pojišťovna všechny potřebné podklady, vyřizuje takovéto případy do několika dnů až týdnů. Chceteli se vyhnout handrkování o peníze na úřadě, uzavřete raději vlastní úrazové pojištění. U něj totiž nezáleží na tom, kdo je viník.

Krok za krokem
Postup pro získání peněz za zranění na chodníku
  1. Oznamte případ na příslušný obecní či městský úřad
  2. Na úřadu sepíšete žádost o náhradu vzniklé škody.
  3. V žádosti musí být uvedeno: co se komu stalo, kdy a kde se to stalo, popř. přiložíte nákres konkrétního místa, kde k události došlo (je vhodné uvést např. číslo popisné, jméno autobusové zastávky apod.).
  4. Úraz je možné oznámit ihned, lékařskou zprávu přiložíte později. V případě, že nedošlo ke zranění, ale k poškození nějaké vaší věci, měli byste mít doklad o zaplacení toho, co se vám rozbilo, popř. si vše fotograficky zdokumentujte.
  5. Město pak zjišťuje, zda je uvedené místo v jeho majetku a v jakém stavu bylo v okamžiku nehody.
  6. Město následně předá pojišťovně všechny výše uvedené podklady.
  7. Pojišťovna pak na základě dostupných informací rozhodne o výši odškodnění, které vám poté vyplatí.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.