2. den sněhové zkázy! Bouralo se, padalo, ale i lyžovalo. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

2. den sněhové zkázy! Bouralo se, padalo, ale i lyžovalo.

 (pro Aha! – Marcela Durasová, Marek Hofman, Ivan Dostál, Michaela Slámová, Michal Fanta, Foto ČTK – Roman Vondrouš, ara)

Druhý den sněhové kalamity potrápil zejména lidi, kteří se místo sáňkování chtěli přesunout z bodu A do bodu B. Na Moravě a Slezsku kvůli mrznoucím srážkám řidiče trápila ledovka a sněhové jazyky. Bourala osobní auta i kamiony. Srážku s autobusem nepřežila řidička na Karvinsku. V nížinách se sněhem bojovali, na horách zasněžovali.

Co všechno sníh provedl?

KALAMITNÍ STAV!

Vyhlásili ho silničáři v Hradci Králové, Náchodě a v Rychnově nad Kněžnou.

ZPOŽDĚNÍ VLAKŮ!

Kvůli sněhové kalamitě nabíraly včera vlaky i 4hodinová zpoždění. Nejhorší situace byla v Pardubicích, Hradci Králové a v Přerově, kde kvůli hustému sněžení zamrzají výhybky.

HROZÍ LAVINY!

V Jeseníkách po vydatném sněžení vyhlásila horská služba druhý stupeň lavinového nebezpečí.

PRASKAJÍ STŘECHY!

Pod tíhou bílé pokrývky sněhu se včera propadla část střechy průmyslové haly o rozměrech 20x30 m v obci Chrast na Chrudimsku. Šest zaměstnanců, kteří byli uvnitř, naštěstí stačilo utéct. Střecha dílny se pod tíhou sněhu zřítila také na Kroměřížsku v obci Zlobice.

UMÍRÁ SE!

Řidička (†25) osobního vozu zemřela při střetu s autobusem v KarvinéLoukách. Řidič autobusu a jeden cestující byli se zraněními převezeni do nemocnice.

SMRT KVŮLI SEXU!

Sněhová kalamita si také vyžádala svou první zvířecí oběť. V brněnské zoologické zahradě se chtěl velbloudí samec Abdul (18) pářit se samicí, ale vybral si k tomu špatné počasí, uklouzl a zlomil si nohu. Ošetřovatelé ho pak museli utratit.

Královéhradecko

Na hlavní silnici mezi Hradcem Králové a Jičínem zůstalo uvězněno několik aut až osmnáct hodin. Jedna z cestujících se dokonce v autě otrávila výfukovými plyny, ale záchranka, která jí přijela na pomoc, také zapadla. Nakonec na místo přiletěl záchranářský vrtulník.

Pardubice

Nejrychlejším a nejpraktičtějším dopravním prostředkem ve městě se staly běžky.

Horní Mísečky

Ačkoli bohaté přívaly sněhu trápí celou republiku a hlavně města, ve ski areálu v Horních Mísečkách prostě nepadal, a tak se muselo zasněžovat.

Kroměříž

Hasiči včera svedli těžký boj s borovicí, která zavalila auto na místním sídlišti.

Zlínsko

V Halenkově na Zlínsku nezvládl řidič situaci na namrzlé vozovce a sjel do místního potoka.¨

Brno

Na náměstí Svobody přes noc vyrostl velký sněhový gauč.

Silničář namol

Na Pardubicku včera řidič se sypacím vozem při práci narazil do oplocení. Když k nehodě přijela policie, nevěřila vlastním očím. Při dechové zkoušce zjistili, že šofér sypacího vozu má v krvi neuvěřitelná 3 ‰ alkoholu. Povedeného pracovníka ihned převezla na záchytku.

Co nás čeká po víkendu?

Během dnešního dne bude na celém území ještě stále sněžit. I na Moravě by se měly smíšené a mrznoucí srážky proměnit zpět na sněhové. Do zítřejšího rána meteorologové slíbili 30 centimetrů na celém území republiky. Sněhové přeháňky uberou na intenzitě v pondělí, kdy napadne maximálně 5 centimetrů. „Od úterý se oblačnost začne protrhávat a mělo by se objevit i sluníčko. Noční teploty ovšem klesnou k 5 až 10 stupňům, místy i k minus patnácti. Přes den se budou pohybovat a bude mezi 6 až 2 stupni,“ řekla Aha! Marie Odstrčilová z meteorologického ústavu. Oteplit by se podle odhadů mělo ve čtvrtek, kdy nám teploměr ukáže nulu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.