Přesně před 20 lety se v zápase smrtelně zranil hokejista Čajka. Bývalá manželka Renata: Luďo, nezapomenu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Přesně před 20 lety se v zápase smrtelně zranil hokejista Čajka. Bývalá manželka Renata: Luďo, nezapomenu...

Hrob Luďka Čajky s jeho bustou. Kousekdál odpočívá průmyslníkTomáš Baťa.
Hrob Luďka Čajky s jeho bustou. Kousekdál odpočívá průmyslníkTomáš Baťa. (pro Aha! – Ivan Dostál, ČTK – Pavel Paprskář, repro Instinkt, stream.cz)

Dnes by mu bylo 46 a patrně by měl vlastní fi rmu; jeho bývalá manželka vzpomíná, jaký měl obchodní talent. Jenže osud 5. ledna 1990 zasáhl jinak… Hokejista Luděk Čajka (†26) dojížděl v zápase v Košicích vyhozený puk, když narazil do mantinelu hlavou tak nešťastně, že si poranil míchu. Po několikatýdenním boji v umělém spánku zranění 14. února podlehl.

Pár měsíců předtím reprezentačního obránce draftovali New York Rangers, se ženou plánovali druhé dítě k malé Markétce. Té už je dnes 25 a její máma Renata (44) stále nosí příjmení Čajková. I když má nového partnera a tři další děti. „Luďu mám v srdci pořád. Měla jsem to štěstí, že jsem mohla žít s někým, s kým to stálo za to. Ta tragédie byla samozřejmě obrovská, ale člověk překoná všechno,“ vypráví se smutkem v hlase. Na hrob své lásky ve Zlíně jezdí ze svého domu u Brna, jak jí čas dovolí.

Zlínský stadion nese Čajkovo jméno a i v jeho zdech jsou vzpomínky pořád čerstvé. „Na ten nešťastný okamžik, kdy Luděk narazil do mantinelu, nezapomenu do konce života. Byl jsem v tu chvíli spolu s ním na ledě,“ vzpomíná jeho největší kamarád Rostislav Vlach, nynější asistent zlínského trenéra. „Luděk byl skvělý kluk, byli jsme spolu každou volnou chvíli. Je smutné, když skončí tak úspěšně rozjetý život,“ povzdechne si Vlach.

Řekla o něm:

➤„Ta léta předtím jsem byla strašně šťastná. Až jsem nevěřila, že se člověk může takhle cítit.“

➤ „Na první večeři mě pozval k sobě do garsonky. K jídlu ohřál párečky z konzervy. Byla to nejkrásnější večeře mého života.“

➤ „Byl fantasticky chytrý. Nač sáhl, to mu šlo. Měl maturitu na ekonomce, státnici z těsnopisu, mluvil anglicky a na stroji psal poslepu.“

➤ „Měl dar předvídavosti a vždy byl o čtyři kroky dál než ostatní. Proto se mu tak dařilo v hokeji.“

➤ „Během čtyřicátého dne kómatu jsem od něj odcházela a on mě provázel pohledem, na to bych přísahala. V noci zemřel.“

Zdroj: týdeník Instinkt

Markéta a Renata Čajkovy při slavnostním vyvěšení dresu v roce 2004.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.