Víte, jakou krávu jíte?

Bojíte se, že vám řezník prodal staré hovězí maso nebo nekalých praktik obchodních řetězců? Nemusíte už důvěřovat jen etiketám. Datum narození a porážky zvířete totiž najdete na internetovém portálu www.hovezimaso.cz, který spustilo ministerstvo zemědělství.
Bojíte se, že vám řezník prodal staré hovězí maso nebo nekalých praktik obchodních řetězců? Nemusíte už důvěřovat jen etiketám. Datum narození a porážky zvířete totiž najdete na internetovém portálu www.hovezimaso.cz, který spustilo ministerstvo zemědělství.
„Tyto údaje jsou do určité míry potvrzením potravinové bezpečnosti a kvality zakoupeného hovězího masa,“ píše se na stránkách. A jak to funguje? „Na balíčku masa, který si koupíte, najdete identifikační ušní číslo zvířete. To číslo pak zadáte na internet, a když budete mít štěstí, zjistíte něco i o plemenu,“ řekla Aha! Věra Spurná z Českomoravské společnosti chovatelů, která má spolu s ministerstvem celou databázi na starosti. Majitelé jatek mají totiž ze zákona povinnost tyto formuláře vyplňovat a ušní číslo by vám měl umět říct i váš řezník!
„Je to tady na etiketě na skle,“ řekli nám v pražské prodejně masa. „Ale jestli je to ušní číslo, to já nevím. Řeknu vám ale, že my tady máme všechno v pořádku. Jinde si cedulky falšují nebo je kupují za drahé peníze,“ potvrdil nám řezník, který si nepřál být jmenován. Když jsme číslo zadali do databáze, fungovalo a o koupeném masu jsme se dozvěděli ty nejdůležitější údaje – věk zvířete a také to, že šlo o jalovici a že byla poražena před pár dny. U některého masa se uvádí i to, z jakého chovu pochází. I takhle si můžete vy sami prověřit svého řezníka!
Bohužel je v tom háček. Vaše maso musí být ze zvířete odchovaného a poraženého v České republice. Pokud totiž bylo dovezeno ze zahraničí a poraženo u nás, v evidenci není. Na balíčku s hovězím masem, který si koupíte ve většině supermarketů, proto ušní číslo nenajdete. „Je to pravda, většinou totiž ta zvířata dovážejí a v Česku jen porážejí. Viděla jsem to číslo uvádět v Bille, jinak to najdete těžko,“ potvrdila nám Spurná. Co to znamená? Jestli chcete vědět, co dáváte své rodině na talíř, vyplatí se nakupovat maso u řezníka, protože to je většinou opravdu z Česka. Své by o tom mohli říci i naši zemědělci, kteří v posledních měsících demonstrují za vyšší dotace pro české zemědělství. Válcuje je totiž zahraniční výroba a jejich zboží tady zkrátka nejde na odbyt.