Měsíc se silničním zákonem: | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Měsíc se silničním zákonem:

Policisté už měsíc provádějí na silnicích přísné kontroly, jak řidiči dodržují nový silniční zákon.
Policisté už měsíc provádějí na silnicích přísné kontroly, jak řidiči dodržují nový silniční zákon.

PRAHA – Jezdí se až příliš pomalu a přehnaně opatrně. Řidiči se totiž dívají častěji na tachometr než před sebe. To je jeden z důsledků zavedení nového silničního zákona.


Ridiči jezdí jako hlemýždi!

Mrtvých ubylo!

Přísný bodový systém je ale zároveň hlavním důvodem výrazného snížení počtu nehod i jejich tragických následků v České republice.

Kliknutím zvětšeteTřicet červencových dní, kdy nový zákon platí, přineslo snížení počtu mrtvých na českých silnicích téměř o polovinu. Podle předběžných čísel zemřelo při dopravních nehodách v červenci 60 lidí, tedy o téměř 49 procent méně než ve stejném období loňského roku. Pokles policie zaznamenala i v počtu nehod, a to zhruba o 27 procent. Zde byl letos trend zatím opačný, havárií ve srovnání s rokem 2005 až do července přibývalo. V třiceti červencových dnech účastníci silničního provozu způsobili 10 972 kolizí, o 4090 méně než loni. Počet usmrcených se snížil o 57 lidí z loňských 117 na letošních 60. Dalších 2115 lidí utrpělo letos v červenci zranění, loni jich bylo zhruba o 33 procent více. Příznivější jsou také statistiky nehod způsobených pod vlivem alkoholu. V uplynulém měsíci jich měli lidé na svědomí 578, loni o 250 více, což znamená pokles o více než 30 procent.

Kuriozity z jednotlivých krajů

LIBERECKÝ KRAJ
Motocyklista měl na Jablonecku v dechu přes 3,5 promile a havaroval v zatáčce.
PRAHA
Jednoho řidiče v Praze chytli policisté během července čtyřikrát. Třikrát zapomněl svítit a jednou se nepřipásal. Celkem ho to stálo pět bodů. Což byl v hlavním městě u jednoho řidiče zatím nejvyšší »zisk« trestných bodů.
PLZEŇSKÝ KRAJ
V jednom případě mladistvý seděl za volantem vozu, který jiné auto táhlo. I když přímo neřídil a motor mu nešel, přesto spáchal trestný čin.
JIHOČESKÝ KRAJ
Policie v průběhu tří dnů odebrala jednomu z řidičů už druhý řidičák. Záhy se přišlo na to, že vlastnil celkem čtyři tyto doklady.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Radar vydělává! V Brně mají strážníci jeden radar, za měsíc odhalil 50 přestupků a policisté za ně vybrali 300 000 korun.
STŘEDOČESKÝ KRAJ
Na mělnický odbor dopravy přišlo devět zadržených řidičských průkazů, ale pouze dva se podařilo doručit v zákonné pětidenní lhůtě. U zbylých se bude dále pokračovat v přestupkovém řízení.
ZLÍNSKÝ KRAJ
Smutný rekord zatím drží muž, kterého odhalili policisté ve Slavičíně. Řídil motocykl i přesto, že měl v krvi 3,3 promile alkoholu. Muži hrozí roční vězení, pokuta a zákaz řízení.
ÚSTECKÝ KRAJ
Podařilo se jednoho hříšníka chytit třikrát v jednom dnu.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Zatvrzelou hříšnicí byla žena (31) z Ostravy-jihu. Aniž by měla oprávnění řídit, chytili ji policisté za volantem daewoo v Ostravě-Hrabůvce během měsíce hned dvakrát.
PARDUBICKÝ KRAJ
Pardubičtí úředníci drží ode dneška 24hodinovou pohotovost pro případy, kdy je třeba zahájit správní řízení s řidičem, jehož porušení zákona je kvalifikováno jako trestný čin.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Jednomu z řidičů v Hradci Králové v místě, kde je povolená rychlost 50 kilometrů v hodině, naměřili 109 kilometrů v hodině.
KARLOVARSKÝ KRAJ
V Sokolově už úředníci odebrali řidičské průkazy asi deseti řidičům. Tři z nich byli cizinci.
OLOMOUCKÝ KRAJ
Městská policie v Olomouci zatím nevyužívá měření radarem. Ten totiž dostanou až v říjnu.
VYSOČINA
V Kamenici nad Lipou třeba policisté v jeden den zadrželi hned dva mladíky na motocyklech bez řidičského průkazu.

A bude nás víc…

Kliknutím zvětšetePRAHA – Richard Vágner (54) byl prvním ze čtenářů Aha!, který dorazil do naší redakce s peticí za změnu silničního zákona plnou podpisů. „Novela silničního zákona je ostuda, kdo ji schválil, nebyl soudný,“ rozčiloval se.
„Vaše noviny si kupuju do vlaku, a hned jak vyšel arch s peticí, oběhl jsem v práci několik lidí a hravě sehnal podpisy. Kdybych měl těch archů u sebe víc, bylo by těch stránek s podpisy mnohem více,“ tvrdil zaměstnanec letiště, kterého nejvíce rozčilují chodci. „Pod dojmem nového silničního zákona doslova skáčí pod auta. Přitom si neuvědomují, že i v malé rychlosti auto člověka hravě rozdrtí.“

I vy podpořte naši petici!

PRAHA – Nelíbí se vám novela silničního zákona? Pak podpořte naši petici a zašlete ji na adresu Úřadu vlády nebo do naší redakce. Měsíční praxe totiž jasně ukazuje, že v zákoně jsou velké nedostatky.
Například: Kliknutím zvětšete
✔ Pokuty od 25 000 korun v případě nehody cyklisty, který se sám zraní.
✔ Odmítnutí dechové či krevní zkoušky je podle zákona přestupkem, kdežto nadýchání nad jedno promile už trestným činem.
✔ Jízda bez dokladů je hodnocena více trestnými body než ohrožení chodce na přechodu.
✔ Při parkování na místě pro invalidy není bodový postih, policisté rovnou zabaví řidičák.
✔ Pokud spáchá přestupek chodec, žádný trestný bod nedostane. Řidič ano, přitom oba jsou účastníky silničního provozu.
✔ Body budou zapsány i řidiči bez řidičáku, jenže ten není v registru řidičů, proto není kam body zapisovat.


Autor: (zr), (red)
Foto Aha: Martin Pekárek, Martin Přibyl, Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.