Vir prasečí chřipky zmutoval! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vir prasečí chřipky zmutoval!

Očkování chrání i před zmutovaným virem prasečí chřipky.
Očkování chrání i před zmutovaným virem prasečí chřipky. (ČTK – Petr Eret)

To, o čem se lékaři dlouho báli mluvit byť šeptem, se potvrdilo. Vir prasečí chřipky, který kosí svět a v Česku si žádá další a další mrtvé, zmutoval a je nebezpečnější. Lékaři už agresivnější formu viru zaznamenali v USA, Číně, Norsku i Velké Británii. V Česku se zatím tato mutace neobjevila, dá se ale čekat, že se jí nevyhneme.

Průběh prasečí chřipky je přitom už nyní horší než u chřipky sezonní. Zmutovaný virus je odolnější, snadněji se přenáší a rychleji se množí. Sestupuje níže do dýchacího systému a způsobuje obtížně léčitelné virové zápaly plic. Odborníci však uklidňují, že i na zmutovaný virus stále účinkují antivirotika Tamiflu a Relenza. Ochranu před nemocí poskytuje i stávající očkování.

Zpomalilo by šíření závření škol?

Postup nemoci by podle vědců až o 21 procent zpomalilo uzavření škol. Tohoto radikálního opatření se však vláda zatím bojí. Zákaz návštěv zatím trvá ve většině nemocnic v Česku. Pokud na sobě zpozorujete příznaky virového onemocnění, lékaři radí ihned se snažit nemoc »vyležet«. Pokud se budete nakaženi chřipkou pohybovat venku a namáhat se, pak se významně zvyšuje riziko komplikací, které mohou vést až k smrti. Stále platí, že nejvíce jsou ohroženi chronicky nemocní pacienti, těhotné ženy a obézní lidé.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.