Exkluzivní foto: Takhle se utíkalo přes Berlínskou zeď! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Exkluzivní foto: Takhle se utíkalo přes Berlínskou zeď!

Jeden z uprchlíků si nechal zpřelámat poslední pár žeber, aby se složil do kufru.
Jeden z uprchlíků si nechal zpřelámat poslední pár žeber, aby se složil do kufru.

Je to už 20 let, co zeď, která ze dne na den přeťala Berlín i lidské životy, padla. Během totalitní krutovlády východního Berlína se ale i přes ostrá policejní opatření dostalo přes 3,5 milionu lidí. Takhle utíkali!

Někteří přeběhli zeď úspěšně, pro jiné skončil pokus o útěk smrtí. Mimo podtunelování zdi, tedy nejčastějšího způsobu, jak se dostat na druhou stranu, lidé vymýšleli i další originální způsoby jak uniknout zpod sovětské diktatury.

Ti, kdo chtěli utíkat poholněji, přišli na způsob dvou kufrů. Dvě zavazadla se po straně slepila, prořízl se mezi nimi otvor a daly se do úložného prostoru vozu i s uprchlíkem uvnitř.

Rodič, který chtěl zajistit svému dítku zářnější budoucnost sestrojil jakousi hrazdu, připojenou na lanko. Druhý konec lanka vystřelil z pronajatého bytu nad Berlínskou zdí na západní sektor a v postroji poslal chlapce střemhlav za lepším životem. Hlídky ho ale bohužel sestřelily dřív, než stihl dopadnout.

Utíkalo se i pod vodou. Uprchlík si tento amatérský postroj vyrobil částečně z výstroje pro horníky a svářeče. Opatřil si je od tatínka své přítelkyně a útěk se mu zdařil.

Speciální auto. Dva mladí berlíňané upravili auto tak, aby odrazilo střelbu, která se na ně snesla během toho, jak se pokusili projet střeženou celnici. Útěk se jim povedl.

Bylo i mnoho mladých hrdinů, kteří pracovali jako převaděči. Obvykle měli známosti u padělatelů dokladů, nebo také různé tajné stezky, tunely skrýše. Jeden z nich ochránil svého klienta a jako zázrakem přežil palbu vojáků hlídajících zeď.

Tohoto mladého muže postřelili, když se pokusil o útěk přes celnici. Přes hodinu křičel o pomoc. Dokud ale nevykrvácel, nikdo se ho nemohl ani dotknout. Pak jen odklidili mrtvolu. To se událo jen krátce před pádem zdi.

Celnice byly natolik propracované, že uniknout nemohla ani myš. Vlevo krátce po stavbě zdi, vpravo fotka neznámějšího přechodu Checkpoint Charlie o několik let později.

Foto ara

(eve)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.