Našel zlatý poklad za 30 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Našel zlatý poklad za 30 milionů!

David Booth se zlatým pokladem.
David Booth se zlatým pokladem. (National Museums Scotland)

Skot David Booth (55) si jako správce safari parku hledal koníčka, a tak si koupil detektor kovů. Doufal, že občas najde nějakou minci, ale místo ní objevil hned napoprvé 2000 let starý zlatý poklad za 30 milionů korun. Díky bohaté praxi to rozhodně nebylo. Než vyrazil do přírody, stačil si detektor vyzkoušet na příborech, které poházel doma po kuchyňské podlaze.

Poklad našel po necelé hodině jen kousek od zaparkovaného auta. Pouhých 20 centimetrů pod zemí nedaleko Stirlingu se více než 20 století skrývaly nádherné zlaté náhrdelníky. Tři byly nepoškozené, z dalších dvou zbyly jen části. „Nemohl jsem uvěřit svému štěstí. Hned jsem poznal, že jde o zlato, ale bylo to tak neuvěřitelné,“ říká nadšený nálezce. Druhý den poslal dopis a fotografie do Skotského národního muzea. Uběhlo jen pár hodin a znalci z muzea netrpělivě klepali na Boothovy dveře.

„Když jsem uviděl ty fotky, málem jsem spadl ze židle,“ přiznává kurátor Fraser Hunter. Jeho kolega David Caldwell byl ještě nadšenější. „Jde o nejvýznamnější nález ve Skotsku za posledních 100 let.“

Veškeré takto objevené historické cennosti jsou majetkem státu. Ale nálezce dostane podle zákona odměnu odpovídající tržní ceně pokladu. Zatím není jasné, zda to bude zmíněných 30 milionů, nebo odhadci cenu sníží. Investice do detektoru kovů se ale Boothovi skvěle vyplatila. V obchodě za něj dal 7000 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.