Půl milionu Ukrajinců má chřipku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Půl milionu Ukrajinců má chřipku

Roušku už používají i ukrajinští politici v čele s Julií Tymošenkovou.
Roušku už používají i ukrajinští politici v čele s Julií Tymošenkovou. (Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

Ukrajina volá o pomoc! Zvlášť zákeřnou formou prasečí chřipky tu trpí už půl milionu lidí! A virus se šíří dál a dál, hranice nehranice. V Česku žije téměř 300 000 Ukrajinců, kteří sem mohli nemoc zavléct. Máme se teď bát i my?

Nakažených chřipkou je na Ukrajině přes půl milionu, 81 Ukrajinců už na její následky zemřelo. Světová zdravotnická organizace má za to, že většina případů aktuální chřipky na Ukrajině jde na vrub pandemického viru H1N1, který způsobuje prasečí chřipku. „Evropská komise proto rozhodla o vyslání speciálního týmu, který má za úkol situaci řádně prozkoumat. Znepokojivý je zejména nárůst onemocnění za posledních 24 hodin,“ řekl Aha! Michael Vít, hlavní hygienik ČR a dodal: „Ten se téměř zdvojnásobil a přesahuje 478 tisíc. Je zatěžko říci, zda je to číslo velké, nebo ne, protože na Ukrajině se za poslední tři roky žádná epidemie respiračních onemocnění neobjevila,“ dodal Vít. Nejvíce zasažen chřipkovou vlnou je západ Ukrajiny, především oblast kolem Lvova. V zemi podle tamních médií vypukla panika: lidé vykupují vhodné léky i ochranné roušky a mnohé lékárny zareagovaly zdražením. Polsko, Slovensko i Maďarsko omezily na celkem devíti místech hraniční přechody s Ukrajinou a bojí se, co bude dál. Otázkou je, jak rychle se virus rozšíří do dalších evropských zemí.

Otázky a odpovědi o chřipce

1. Firma, která mi rekonstruuje byt, zaměstnává ukrajinské dělníky, mám se bát nákazy?

Ne – pokud se tedy dělníci zrovna nevrátili z Ukrajiny. Velmi dobře fungují zdravotní filtry na hranicích okolních států s Ukrajinou. Vyskytnou-li se u někoho příznaky respiračního onemocnění, je odeslán do izolace a do EU není vpuštěn.

2. Chci jet na Ukrajinu, mám se bát?

Určitě! Přestože ukrajinské úřady stále zdůrazňují sezonní charakter chřipky, měli byste být velmi obezřetní a odjezd odložit.

3. Jak se nákaza přenáší?

Chřipkový virus se šíří vzduchem kapénkovou infekcí. Potravou z nakaženého zvířete se nákaza nepřenese, virus ničí teplo.

4. Jak poznám, že mám chřipku?

Vše začíná jako běžná rýma, postupně se přidává kašel, bolesti hlavy a krku a nakonec přijdou vysoké horečky. Často pak dochází i k zápalu plic, který může být u chronicky nemocných lidí smrtelný.

5. Má ještě smysl se nechat očkovat?

Překvapivě ano. Očkování začne působit do zhruba jednoho až dvou týdnů. Což je velmi výhodné, protože je pravděpodobné, že do té doby u nás propukne epidemie jak sezonní chřipky, tak viru H1N1 a očkování může zčásti usnadnit průběh těchto nemocí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.