Rarita: Narodilo se zubaté miminko - Vanesska po porodu ukázala 2 zoubky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rarita: Narodilo se zubaté miminko - Vanesska po porodu ukázala 2 zoubky

To bylo překvapení, když Vanesska otevřela poprvé pusinku.
To bylo překvapení, když Vanesska otevřela poprvé pusinku. (pro Aha! – Tomáš Želazko)

Než se nadechla k prvnímu křiku v životě, zdálo se, že je Vanesska normální zdravé miminko. Jenže poté, co otevřela pusu, ukázalo se, že holčička přišla na svět se dvěma zuby! K velkému překvapení maminky i porodníků.

Novorozeně se zuby je raritní, ale ne zcela neobvyklé. Takové zoubky se nazývají natální a podle statistik se vyskytují u jednoho z 3000 miminek.

„Oba zoubky jsme Vanessce hned druhý den odstranili. Hodně se kývaly, takže hrozilo, že je spolkne nebo vdechne při kojení či sání,“ řekla Zdislava Machačová, primářka novorozeneckého oddělení. Dodala, že natální zuby lze odstranit kleštěmi nebo i prsty a vyjmout je lze ihned po narození.

Zda šlo o mléčné (první) zoubky jen »předčasně« narostlé nebo o tzv. přespočetné, je otázkou. Zjistit to lze jen rentgenem, který se však u čerstvě narozených miminek nedoporučuje. I kdyby šlo o první zoubky, neměla by mít Vanesska podle lékařů při správné pomoci stomatologa v budoucnu žádné problémy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.