Úmrtí na prestižní klinice plastické chirurgie - Proč Lenka (†30) zemřela po operaci prsou? Mohla za to vrozená vada! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Úmrtí na prestižní klinice plastické chirurgie - Proč Lenka (†30) zemřela po operaci prsou? Mohla za to vrozená vada!

Fotografie
Fotografie (internal)

05:00 – Proč zemřela Lenka Housková (†30), maminka dvou malých dětí, v únoru po zvětšení a modelaci prsů na prestižní pražské klinice Esthé? Policie téměř po půl roce ukončila vyšetřování, doktoři jsou bez viny. Deníku Aha! se podařilo nahlédnout do policií i lékaři tajených protokolů. Proč musela mladá žena, která si chtěla nechat »spravit« prsa po dětech, zemřít?

Proč zemřela Lenka Housková (†30), maminka dvou malých dětí, v únoru po zvětšení a modelaci prsů na prestižní pražské klinice Esthé? Policie téměř po půl roce ukončila vyšetřování, doktoři jsou bez viny. Deníku Aha! se podařilo nahlédnout do policií i lékaři tajených protokolů. Proč musela mladá žena, která si chtěla nechat »spravit« prsa po dětech, zemřít?

Máma šestiletého syna a tříleté dcerky se po operaci probudila z narkózy a s lékaři komunikovala. Sestřička ji převážela ze sálu, a v tu chvíli žena v předsálí zkolabovala. Lékaři ji okamžitě převezli zpět na sál a zahájili resuscitaci. Trvala dvě hodiny, tým kliniky posílil i lékař záchranky. Boj o Lenčin život byl však neúspěšný.

„Mohu potvrdit, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu a případ byl odložen,“ odmítla poskytnout bližší informace policejní mluvčí Eva Miklíková. Stejně mluví i spolumajitel kliniky, přední český plastický chirurg, docent Jan Měšťák. „Jsem rád, že šetření potvrdilo má tvrzení, že za úmrtím není pochybení špičkových lékařů, plastického chirurga ani anesteziologa. Trestní oznámení na kliniku podáno nebylo, výsledky expertiz jsme se nedozvěděli od policie, ale příbuzných pacientky. Příčinu úmrtí nejsem oprávněn sdělit. Mohu mluvit jen obecně,“ uvedl docent Měšťák.

Proč tedy Lenka zemřela? Mají mít ostatní klienti plastických chirurgů strach o život? Aha! nahlédlo do policejního protokolu. Za smrt mladé maminky mohla vrozená vada. Doslova se v něm píše: „Smrt nastala bezprostředně po operaci v důsledku náhlé dechové nedostatečnosti. Změny na průduškách a srdci, které se během života nemusely projevit, mohly manifestovat v souvislosti se zátěží způsobenou operací.“ Lenka měla smůlu. Jak konstatovali odborníci z 3. lékařské fakulty UK, kteří prováděli expertizu, neštěstí nedokázalo předejít ani důkladné předoperační vyšetření včetně EKG.

Umírají i další pacientky...

Lenka nebyla bohužel jedinou ženou, která letos zemřela po plastické operaci. V dubnu nepřežila např. na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Magdaléna (†43), máma tří dětí, plastiku břicha. Proč dochází k úmrtím na klinikách plastické chirurgie?

„Dobře provedené operace kosmetických vad významně podpoří sebevědomí operovaného. Na druhou stranu každá operace, a to se netýká pouze estetické chirurgie, může být spojena s riziky a komplikacemi, kterým lze více či méně předcházet. Mohou však nastat výjimečně situace, které jsou nepředvídatelné a kterým nemůže zabránit ani tým vysoce profesionálních a zkušených odborníků,“ říká docent Jan Měšťák.

Jak lze podle něj možným rizikům předcházet? Na co by měli podle lékařů pacienti před plastikou myslet?

  • Vysaďte hormonální antikoncepci – pokud bude operace v celkové anestezii trvat déle než 30 minut, vysadit antikoncepci 6 týdnů před operací.
  • Přestaňte kouřit – kouření, užívání návykových látek či psychické poruchy mohou být příčinou špatného pooperačního hojení a neuspokojivého výsledku operace.
  • Lékaři nelžete – velkým rizikem je zatajování užívání některých léků nebo poskytování lživých informací o plánované operaci v souvislosti s interním předoperačním vyšetřením.
  • Pozor na cukrovku – krvácivé stavy, vysoký krevní tlak, sklon k žilní trombóze, cukrovka, onemocnění štítné žlázy, srdeční a plicní onemocnění nebo těžké alergické reakce na léky a velká tělesná nadváha mohou způsobit závažné operační komplikace až ohrožení na životě.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.