20 druhů ovoce, které vás ochrání před rakovinou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

20 druhů ovoce, které vás ochrání před rakovinou

Nemocnému ovoce rozhodně neublíží. Častokrát ale dokáže pomoci i proti závažným nemocem.
Nemocnému ovoce rozhodně neublíží. Častokrát ale dokáže pomoci i proti závažným nemocem. (Profimedia.cz)

 Podle vědců jedna třetina lidí ve vyspělých zemích onemocní nějakým typem rakoviny. Dvacet procent jí pak podlehne! Poslední americké studie však přinášejí trochu naděje.

Podle vědců jedna třetina lidí ve vyspělých zemích onemocní nějakým typem rakoviny. Dvacet procent jí pak podlehne! Poslední americké studie však přinášejí trochu naděje. Riziko lze prý výrazně snížit změnou jídelníčku. Aha! vám přináší dvacet druhů ovoce, které chrání před rakovinou.

  • Šípky
    Tento přírodní zázrak obsahuje mimořádné množství vitaminu C, který posiluje imunitní systém. Zároveň je v šípcích i značná dávka barviva lykopen chránící zejména proti rakovině prostaty. Užitečné látky jsou obsaženy především ve slupce.
  • Ostružiny
    Nepříliš dostupné plody ostružin se rozhodně vyplatí sbírat. Ostružiny totiž obsahují kyselinu ellagovou, která brzdí růst rakovinových buněk, »správné« buňky ale chrání. V ostružinách jsou také vitaminy A a C, které dokáží posílit imunitní systém.
  • Ananas
    Sladké plody chrání buňky díky vitaminům C a E. Konzumací ananasu se také snižuje podíl škodlivých volných radikálů v organismu. Ananas chrání především před rakovinou úst a hltanu. Navíc enzymy obsažené v ananasu podporují léčení ran.
  • Jablka
    Toto ovoce obsahuje v hojné míře flavonoidy a pektiny. Tyto typy vlákniny působí jako strážci střev a mohou zabránit růstu rakovinových buněk. Pozor! Jablka nikdy neloupejte, jen dobře umyjte. Léčivé látky jsou totiž obsaženy především ve slupce.
  • Meruňky
    Meruňky platí za účinné afrodiziakum. Navíc obsahují barvivo lykopen, které chrání zejména před rakovinou prostaty, a vitamin B9 neboli kyselinu listovou, bránící rakovině prsu a střev. Kyselinu listovou však ničí tepelná úprava, takže pozor! Meruňky jezte výhradně čerstvé.
  • Jahody
    Kromě flavonoidů obsahují i další rostlinná barviva a kyselinu ellagovou. Tyto látky chrání buňky před nežádoucími změnami. I jahody je třeba konzumovat čerstvé a tepelně neupravené.
  • Grepfruit
    Růžové a červené ovoce obsahuje barvivo lykopen. Jeho protirakovinné účinky v grepfruitu podporuje vitamin C, pomáhá zejména v boji proti rakovině žaludku. Doporučenou denní dávku vitaminu C představuje přibližně dvě stě gramů grepfruitu
  • Arónie temnoplodec
    Plody v Česku zatím nepříliš rozšířeného keře v sobě skrývají kyselinu listovou, která snižuje zejména riziko rakoviny střev a prsu, a rostlinná barviva ničící škodlivé látky. Obzvláště zdravá je šťáva z čerstvě prolisovaných plodů arónie. Nepijte však více než jednu skleničku! Mohli byste mít žaludeční potíže.
  • Banány
    Obsahují vlákninu, která čistí zažívací ústrojí, urychluje trávení, a tím chrání střeva proti škodlivým látkám. Ale pozor! Ve srovnání s jiným ovocem obsahují banány hodně kalorií (100g/96 kcal).
  • Guave
    Antioxidanty obsažené v tomto tropickém ovoci chrání proti rakovině hltanu, ústní dutiny a žaludku. Léčebné účinky guave neobjevili jen lékaři západní medicíny. Obyvatelé Havaje používají listy guave proti průjmu, jihoameričtí indiáni proti bolestem zubů.
  • Rybíz
    V jedné hrsti rybízu se skrývá okolo 35 miligramů vitaminu C. Ten má antioxidační účinky a chrání tělo proti škodlivým volným radikálů. Rybíz jezte vždycky čerstvý, při tepelné úpravě obsah vitaminů prudce klesá.
  • Borůvky
    Tmavé lesní plody obsahují barviva antokyany, která mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Jejich součástí je i kyselina ellagová, která staví ochranný štít okolo buněk DNA, brání mutacím a snižuje riziko rakoviny.
  • Pomeranč
    Nejenže díky vitaminu C posiluje imunitní systém v době chřipek, ale zároveň pomocí barviv flavonoidů pomáhá tělu bojovat s rakovinou. Flavonoidy jsou také zodpovědné za charakteristickou oranžovou barvu pomeranče.
  • Třešně
    Třešně obsahují velké množství kyseliny listové, vitaminu C a pektinu. Pokud chcete využít blahodárného účinku třešní, jezte je čerstvé. Při výrobě marmelád a průmyslově vyráběných šťáv se většina vitaminů zničí tepelnou úpravou.
  • Mango
    Toto jižní ovoce náleží mezi tropickými plody k těm, které se mohou pochlubit největším obsahem betakarotenu. Toto barvivo patří k látkám chránícím buňky před nežádoucími změnami. Mango je dokonale zralé, pokud už na jeho slupce nerozpoznáte žádné černé tečky.
  • Papaya
    Papaya obsahuje ve sto gramech 80 miligramů vitaminu C. Navíc je sladká, ale nepřibírá se po ní. Ve sto gramech je jen 13 kalorií. Stejně jako ananas působí papaya protizánětlivě.
  • Kiwi
    Obsahuje větší množství vitaminu C než citron, a přitom chutná výrazně méně kysele. Konzumace kiwi podporuje imunitní systém a snižuje počet škodlivých volných radikálů v organismu.
  • Blumy
    Slupka blum obsahuje rostlinná barviva antokyany. Ta chrání před rakovinou tím, že aktivují obranný systém a snižují počet volných radikálů. Blumy navíc obsahují i kalcium, které jsou potřebné k správnému buněčnému dělení.
  • Víno
    Vinné hrozny jsou zdrojem rychle využitelné energie. V boji s rakovinou pomáhají zejména ve své sušené podobě. Především modré hrozny patří k sušeným plodům s největším potenciálem ničit volné radikály. Pozor! Skladujte ve tmě a chladu.
  • Citrony
    Navzdory své pověsti, obsahuje citron jen průměrné množství vitaminu C. K aktivování imunitního systému v těle to však bohatě stačí. Šťáva z citronů se dříve užívala jako konzervační prostředek.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.