Brrr! Rybníky zaplavuje sliz! Na jihu Čech řádí odporná bochnatka americká | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Brrr! Rybníky zaplavuje sliz! Na jihu Čech řádí odporná bochnatka americká

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Velká koule slizu. Tak přesně tak vypadá bochnatka americká, která se u nás poprvé objevila před šesti lety. Jenže teď se neuvěřitelně pomnožila a doslova zavalila jihočeské rybníky. Asi nejvíc bochnatek žije na Třeboňsku a na Orlické přehradě. Setkání s ní dokáže vyděsit a je pořádně nepříjemné.

Velká koule slizu. Tak přesně tak vypadá bochnatka americká, která se u nás poprvé objevila před šesti lety. Jenže teď se neuvěřitelně pomnožila a doslova zavalila jihočeské rybníky. Asi nejvíc bochnatek žije na Třeboňsku a na Orlické přehradě. Setkání s ní dokáže vyděsit a je pořádně nepříjemné.

Podle docenta Josefa Rajcharda ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity, který se s kolegy věnuje výzkumu tohoto živočicha, se bochnatka na našem území vyskytovala už na přelomu 19. a 20. století. „Objevovala se u nás po celé 20. století. Dosud se ale nejednalo o takovou hromadnou invazi, jaká je v posledních šesti letech,“ řekl Aha! Josef Rajchard. Co ji způsobilo a jak se k nám rosolovitý vodní živočich dostal, vědci zkoumají. Podle Rajcharda k nám byl zavlečen dosud neznámým způsobem.

Na bochnatku můžete narazit v čisté vodě o teplotě kolem 20 °C. Obvykle je přilepená na kamenech, rákosí nebo na kořenech či větvích stromů. Odpudivé rosolovité kolonie mohou dorůst i do velikosti fotbalového míče a vážit několik kilogramů.

Kontakt s bochnatkou není sice příjemný, ale zdraví lidí prý neohrožuje. „Nevábné kolonie mohou někoho vyděsit. Nicméně zatím není známo, že by kontakt s bochnatkou škodil lidskému zdraví,“ dodal Josef Rajchard. Bochnatka byla objevena kromě jiných míst také na Slapech nebo na některých místech na Labi. Vědci předpokládají, že se bude šířit dál.

Kliknutím zvětšete

25.8.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.