Lékaři prosadili novinku v boji s rakovinou kůže - Opalování v soláriích? Podepište formulář! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lékaři prosadili novinku v boji s rakovinou kůže - Opalování v soláriích? Podepište formulář!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Převratnou novinku vymysleli lékaři kvůli ochraně naší kůže před rakovinou! Milovníci solárií budou od září muset podepsat formulář, kterým odsouhlasí, že počítají s riziky, která opalování pod umělým sluníčkem přináší. V budoucnu dermatologové navíc chtějí zakázat solária dětem.

Převratnou novinku vymysleli lékaři kvůli ochraně naší kůže před rakovinou! Milovníci solárií budou od září muset podepsat formulář, kterým odsouhlasí, že počítají s riziky, která opalování pod umělým sluníčkem přináší. V budoucnu dermatologové navíc chtějí zakázat solária dětem.

Poté, co odborníci jasně potvrdili, že opalování v soláriích výrazně zvyšuje výskyt rakoviny kůže, přišli s nápadem, jak na škodlivé záření z umělého sluníčka více upozornit. V praxi bude vaše návštěva od září vypadat tak, že pokud budete chtít využít služby solária, musíte podepsat speciální dokument. V něm souhlasíte s tím, že dobrovolně podstupujete rizika spojená s opalováním. Bude ale bohužel jen na majitelích, zda klientům dokument předloží.Lékaři se ale hlavně chtějí více zaměřit na děti a mládež. Mladí lidé do 18 let totiž formulář sami podepsat nemohou. Ve formuláři bude uvedeno, že se umělé sluníčko nedoporučuje těhotným ženám, alergikům na UV záření, lidem s pihami a lidem mladším 18 let.

K tažení proti soláriím se připojila i bývalá miss, modelka Kateřina Průšová. „Já jsem jako teenager v solárku skoro spala. Zvlášť jako modelka jsem se o sebe musela starat. Jenomže teprve teď vím, že tím pleť stárne a vysušuje se. Myslím, že by v soláriu měl být někdo, kdo lidem řekne, že to prostě škodí,“ svěřila se Průšová.Podle známého dermatologa Petra Arenbergera škodí solária dětem proto, že ještě nemají dobře vyvinutou obranyschopnost kůže. Úplný zákaz vstupu do solárií pro děti už platí v Německu, Skotsku, Francii a některých státech USA. U nás bude zákon zakazující dětem vstup vznikat nejméně rok.

Nová nemoc: Závislost na opalování!

Psychologové řeší nový typ závislosti. Jmenuje se tanorexie a jedná se o chorobnou závislost na opalování. Postihuje hlavně ženy a dívky, které si neopálené připadají ošklivé. Vymluvit si to od lékařů ale nedají, a tak se raději vystavují riziku, že si nadměrným sluněním přivodí rakovinu kůže. „Pacienti jsou frustrováni z vlastní barvy kůže. Neumějí si ani představit, že by vynechali jedno naplánované slunění,“ uvedla kožní lékařka Alena Machovcová z pražské motolské nemocnice.

15.8.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.