Tak žijí Romové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tak žijí Romové

Rumunům na tábořišti u řeky nic nechybí.
Rumunům na tábořišti u řeky nic nechybí. (Aha! – Alexandr Malachovský, ČTK/Michal Doležal)

5:00 (lt) – Rumunští Romové, kteří se utábořili na louce v Husinci u Prahy, zažili včera dopoledne nevítanou návštěvu. Na místo se sjelo třináct extremistů z Dělnické strany, kteří prošli kolem tábora s letáky s nápisem: »Chce to deratizaci!«! K potyčkám ale naštěstí nedošlo.

Na příjezd extremistů dohlíželo několik desítek policistů, připraven byl také vůz se psovody. Akce se ale naštěstí obešla bez konfliktů, policisté zatkli pouze jednoho příznivce Dělnické strany, protože po něm bylo vyhlášeno pátrání. Rumuni se do Prahy sjeli podpořit svého budoucího »krále« Iona Miclescu (17), který leží ve vážném stavu ve vinohradské nemocnici. Celá situace je vůbec nevyvedla z míry. Českým nápisům na letácích nerozuměli a demonstrace radikálů je nezajímala.

Extremisté dali svůj postoj k Rumunům letáky jasně najevo.

Pozemek, na němž nyní táboří, jim k užívání nabídl jeho vlastník. Ten jim však nezabezpečil toalety, a vedení obce proto včera požádalo policii, aby pozemek s romským ležením do nedělního poledne vyklidila. „Obec nebude v žádném případě financovat žádné toi-toi (mobilní toalety – pozn. red.) a žádnou pitnou vodu,“ prohlásila včera starostka obce Marie Těthalová. Přitom ještě dopoledne uváděla, že obec je ochotna zajistit cisternu s pitnou vodou a mobilní záchod a náklady až zpětně vymáhat po majiteli pozemku. Husinečtí tehdy mínili, že by nebylo správné přesouvat problémy se skupinou Romů, čítající několik desítek lidí, na další nic netušící obce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.