Tajemný svět: Děs i krása v jednom | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Tajemný svět: Děs i krása v jednom

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 (pk) – Noční obloha plná tajuplných světel. Mořský příliv barvy krve. Podobných úkazů se lidé před staletími báli. Viděli v nich zlé znamení nebo přímo příchod konce světa. Dnes už umíme všechny tyto jevy vědecky vysvětlit. Přesto nás fascinují stejně jako naše předky. A v duchu v nich stále ještě hledáme něco nadpřirozeného.

Ohnivý sloup

Jde o velmi vzácný jev, kdy za určité teploty a síly vzdušných proudů je oheň schopen chovat se jako tornádo. Divoce rotující plameny mohou vystoupit až do výšky 60 metrů, ale celý úkaz trvá jen několik málo minut. Nejtragičtější případ byl zaznamenán v roce 1923 v oblasti japonského Tokia, kde po zemětřesení vzniklé ohňové tornádo zabilo během 15 minut 38 000 lidí.

Plující kameny

Záhada pohybujících se obrovských kamenů v americkém Údolí smrti zatím nebyla zcela objasněna. Ač váží i sto a více kilogramů, dokážou se balvany přesunout o desítky metrů. Vědci hovoří o působení větru a kluzkém povrchu. Ale dva vedle sebe ležící kameny se začnou pohybovat současně a pak se každý vydá jiným směrem. Vítr by je přece hnal stejným směrem. Navíc ty pohyby údajně nikdo nikdy nespatřil. Zůstává jen dlouhá stopa v písku.

Polární záře

Jde o výsledek erupce skvrn na Slunci. To vystřelí do vesmíru sluneční vítr, který letí k Zemi rychlostí až 1200 km/h. Magnetické pole naší planety většinu těchto částic odrazí, ale část zachytí a navede k magnetickým pólům Země. Po střetu s plyny v ionosféře vzniká (nejčastěji ve výšce kolem 100 km) nádherná hra světel a barev.

Rudý příliv

Ve skutečnosti jde o bujení mořských řas. Ty pak změní zasaženou oblast vody v krvavě rudý příliv, který se valí k pobřeží. Někdy jde o zcela neškodný úkaz, jindy ale přinášejí vlny bakteriální jedy, které hubí mořskou faunu. Člověka sice řasy zabít nemohou, ale jsou schopny způsobit dýchací potíže, kašel a slzení.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.