POTVRZENO: Prasečí chřipka je v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

POTVRZENO: Prasečí chřipka je v Česku!

PRAHA – Smrtící prasečí chřipka A/H1N1, která si už na celém světě vyžádala 91 životů, je už i v Česku! Mladý muž z Prahy – podle ministerstvem zdravotnictví nepotvrzených údajů jde o devětadvacetiletého pilota – se nakazil při pobytu v New Yorku. Paradoxně netrpěl typickými příznaky tzv. mexické chřipky, jako je například horečka, kašel či rýma, ale jen se zadýchával.


● Máme našeho prvního nemocného
● Je to pilot (29) z Prahy
● Co se bude dít teď? Hrozí pandemie?

„Příznaky onemocnění horních cest dýchacích u něj byly velmi lehké. Jediný problém, který měl a s nímž přišel do nemocnice, byla dušnost, při chůzi do schodů se zadýchával, což u něj nebylo běžné,“ popsal Michael Vít, hlavní hygienik ČR.

Kliknutím zvětšeteDoma se jeden den léčil běžnými léky na chřipku a nachlazení, ale vzhledem k návratu z místa s výskytem chřipky A/H1N1 zašel pro jistotu do pražské Fakultní nemocnice Motol, kde lékaři onemocnění diagnostikovali. „Mohu potvrdit, že jsme tohoto pacienta vyšetřovali,“ řekla Aha! mluvčí Eva Jurinová. Přítomnost »smrtícího« viru potvrdila dvěma nezávislými testy i Národní referenční laboratoř pro chřipku.

První Čech s prasečí chřipkou ale neskončil na uzavřeném oddělení nemocnice, je v domácí izolaci. Podle Víta k jiným opatřením není důvod. „Kolegové, kteří ho dnes vyšetřovali, říkali, že je bezpříznakový,“ uvedl Vít. V následujících dnech bude muž podstupovat další vyšetření, která potvrdí, zda onemocnění zdárně překonal. Podle Víta by se do týdne měl vyléčit.

Lékaři nyní vyšetřují i dalších devět lidí, kteří s mladým pilotem přišli do styku. Jde o jeho kolegy a rodinné příslušníky. Stejně jako on mají nařízenu domácí izolaci. „Žádné příznaky u nich však nenasvědčují, že by také onemocněli,“ řekl Vít.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň varuje před zbytečnou panikou. „Česko má nejméně proočkovaných lidí na sezonní chřipku, kterou nikdo z nás nepovažuje za závažnou nemoc. Přesto na ni každý rok zahyne přes 2000 lidí. Toto je za měsíc první případ, který má v současné době minimální příznaky,“ dodal Vít s tím, že na prasečí chřipku zemřeli ve světě zatím jen lidé, kteří měli těžké onemocnění srdečního nebo dýchacího systému.

Nejčastější otázky a odpovědi

Co je prasečí chřipka?
Vážné onemocnění, které způsobuje virus A/H1N1. Jde o novou mutaci viru prasečí chřipky, lidské chřipky a ptačí chřipky.

Jak se virus šíří?
Stejně jako obyčejná chřipka – vzduchem, kapénkovou infekcí. K nákaze dojde nejčastěji v uzavřených prostorách plných lidí, při podání ruky či při líbání. Nemoc se šíří jak ze zvířete na člověka, tak i mezi lidmi vzájemně.

Můžu se nakazit z vepřového?
Ne. Virus totiž nepřežívá teploty nad 71 °C.

Kdo je nejvíce ohrožen?
Virus může napadnout úplně každého. Dokonce i mladé zdravé lidi. U nich totiž může dokonce vyvolat nadměrnou reakci imunitního systému, která může být zhoubnější než samotný virus. Jako u každé chřipkové nákazy nejvíc ohroženi jsou děti, senioři a chronicky nemocní, zejména kardiaci, diabetici a lidé s onemocněním plic.

Jak se pozná, že mám prasečí chřipku?
Protože příznaky jsou nespecifické a odpovídají řadě onemocnění, dá se virus prokázat jen laboratorními testy. Přesný typ viru dokážou rozpoznat jen specializované laboratoře.

Existuje na prasečí chřipku nějaké očkování?
Zatím ne, ale farmaceutické firmy na vývoji intenzivně pracují.

Jak se dá tedy nemoc léčit?
U většiny lidí odezní sama, stejně jako obyčejná chřipka. U rizikových skupin, u kterých hrozí vážné zdravotní komplikace, se podávají antivirotika Tamiflu nebo Relenza.

Kdyby teď nemoc propukla v Česku ve velkém, byl by dostatek léků pro všechny?
Podle původních zpráv by stálé zásoby antivirotik vystačily maximálně pro pětinu populace. I tak ale ČR patří k nejlépe připraveným zemím Evropy. Krátce po vypuknutí nákazy ve světě navíc hlavní hygienik Michael Vít požádal farmaceutické firmy o zvýšení produkce léků pro Česko.

Chřipka v číslech

PRAHA (ryc) – Prasečí chřipkou onemocnělo na světě už více než 12 400 lidí ve 45 státech. Na nemoc zemřelo zatím 91 lidí, většina v Mexiku. Nakažení umírali i v USA, Kanadě a Kostarice. Chřipka se rychle šíří v Evropě, za poslední dva dny bylo prokázáno 26 nových případů. K nim nyní přibyla i Česká republika. Stále trvá pátý, tedy předposlední, stupeň pandemické hrozby. Chřipka má zatím čtyři názvy. Kromě prasečí se jí říká i nová nebo mexická. Světová zdravotnická organizace ji nazvala A/H1N1.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.