Konflikt na žákovském fotbale: Válka rodičů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Konflikt na žákovském fotbale: Válka rodičů

Jablonecký žáček Adam (9) si za faul na syna Tomáše Řepky Tomassa vyslechl nespočet ošklivých urážek.
Jablonecký žáček Adam (9) si za faul na syna Tomáše Řepky Tomassa vyslechl nespočet ošklivých urážek. (Aha! – Petr Novotný, Mária Rušinová, David Kundrát, ČTK/Michal Krumphanzl, www.sparta.cz, ara)

PRAHA – Ve válku rodičů přerůstá zprvu triviální kauza faulu na syna sparťanského bouřliváka Tomáše Řepky a následné potyčky mezi tatínky. Co se dalo jedním pokorným telefonátem zahrát do autu, vyústilo ve vyhlášení boje! Naslouchali jsme zástupcům obou znesvářených táborů z Jablonce a pražské Sparty.


Omluví se Renata Řepková za nadávky malému Adámkovi? Zaplatí 500 000 Kč za televizní čas? Zavolá?

PRAHA – Ve válku rodičů přerůstá zprvu triviální kauza faulu na syna sparťanského bouřliváka Tomáše Řepky a následné potyčky mezi tatínky. Co se dalo jedním pokorným telefonátem zahrát do autu, vyústilo ve vyhlášení boje! Naslouchali jsme zástupcům obou znesvářených táborů z Jablonce a pražské Sparty.

Nejdřív co se stalo, pokud to ještě nevíte: 1. květen, fotbalový turnaj přípravek v Praze-Kobylisích. Jablonecký hráč Adam Jakl (9) tvrdě fauluje sparťana Tomassa Řepku (9). Kvůli tomu běsní Tomassova maminka Renata a v návalu vzteku křičí na malého míšence z Jablonce, že je »spratek smradlavej, černej!“ Sama si pak vyslechne své od jabloneckých tatínků a Řepka senior se kvůli tomu s jedním z nich dokonce bije!

Dál už přelétávají jedovaté šípy ze strany na stranu. Iniciativu přebírá maminka uraženého chlapce Michaela Kurfiřtová. Byť sama bez práce, nechce zazobanou rodinu Řepkových »pumpnout« o peníze, jak jí mnozí radí. „Trvám na tom, aby se paní Řepková synovi veřejně omluvila! Jinak ji budu žalovat!“ soptila v pondělí.

Představovala si, že madam Řepková vystoupí v televizi a kajícně Adámka požádá o odpuštění. Konečně nedávno se podobně omlouval Macek Rathovi za uštědřený záhlavec. „Reklamní čas by si jako soukromá osoba koupit mohla,“ sdělila Aha! mluvčí TV Nova Michaela Fričová. Dvacet sekund v čase okolo zpráv přitom může stát až 500 tisíc korun! Macek to ale tehdy měl zdarma. „O jeho omluvě informovaly Televizní noviny jako o zpravodajské události. Nevím, zda by to redakce zpravodajství vyhodnotila stejně i v této kauze,“ dodala Fričová.

Včera už Kurfiřtová řadila zpátečku. „Asi by stačilo, kdyby paní zvedla telefon a zavolala jako matka matce,“ nastolila smířlivější tón. Do ostrého protiútoku však přecházejí rodiče sparťanských rekrutů. Vina prý neleží na jejich straně hřiště. „Kdykoli se hraje s Jabloncem, jsou problémy. Jejich rodiče jsou věčně ožralí a sprostí na nás všechny,“ tvrdí jeden z rodičů malých sparťánků.

Tomáš Řepka: Žena je z toho špatná...

Kliknutím zvětšetePRAHA – Muž s odpudivým cejchem fotbalového gaunera promluvil. Navenek drsňák a v nitru poctivec zvyklý na přijímání i rozdávání ran na hřišti i mimo lajny popřel své krédo: „Nikomu nic vysvětlovat nemusím!“ Tomáš Řepka (34) se serval na zápase syna a teď brání před celým národem manželku Renatu nařčenou z rasistických urážek malého kloučka.

Tomáši, další kauza. Vnímáte to také tak?
„Ale já vím, že se něco musí napsat. Reaguju, protože se to dotýká mé rodiny. Holt, Řepka je jméno, na kterém je snadné se vozit. Jo, nejsem žádná osvěta a nikdy nebudu. Normálně bych to nechal být, ale jestli se chce někdo zviditelnit na mé ženě, tak to prrr!“

Matka toho chlapce žádá veřejnou omluvu…
„Já vím, jak to skutečně bylo. Jenže kdo bude chtít, ten to podá podle svého. Od toho jste tady vy, že jo? To beru. Ale my máme bejt obvinění z rasismu?! Koukejte, hrál jsem v Anglii s černochama, byli to moji nejlepší kamarádi. Tomasso má v mančaftu taky dva. A bez problémů. A já teď budu jako rasista?!“

Vy ne, vaše žena…
„Jo, je z toho špatná. Tohle je rodinná záležitost, ne fotbalová.“

Někteří jablonečtí tátové, s nimiž jste se dostal do křížku, prý byli opilí...
„Jen opakuju: každý si z toho vezme to, co chce...“

A vy? Nenapadlo vás, že s fotbalem v Česku seknete?
„Napadlo, nenapadlo. Mám fotbal rád, takže asi ne. Ale když vidím, co se v našem fotbale už od žáků děje, tak mě to mrzí. Moc mrzí.“

Maminka napadeného: Adam prostě nesmrdí!

JABLONEC - V pondělí malý Adámek Jakl, jehož 1. května tak neslýchaně urazila Renata Řepková, nebyl ve škole, šel až na odpolední trénink. Nepustila ho maminka a doma se mu pokoušela vysvětlit, jak se věci mají, že jsou jeho případu plné noviny a televize.

Včera už na základce na jednom jabloneckém sídlišti normálně zařezával, z šaten sice vyběhl zvesela, ale v jeho hnědých očích se pořád dal číst smutek. „Víte, to kvůli němu chci, aby se paní Řepková omluvila!“ zdůrazňuje jeho maminka Michaela Kurfiřtová. „Dotklo se ho to, ranilo to jeho sebevědomí. Kluk doma neslyší jediné sprosté slovo, ve škole má samé jedničky, je skvělý na matiku, učí se několik jazyků… A teď na něj nějaká cizí ženská křičí, že je spratek smradlavej?!“ skládá argumenty.

Ač by mohla, nechce akcentovat rasistický rozměr případu. „Ať říká černej, nebo fialovej... Ale Adámek zkrátka nesmrdí a za to se mu omluví!“ hřímá dál, byť už slevuje a netrvá na televizním vystoupení.
„Dávám jí dva tři dny, jestli se ozve. Když ne, za možností žaloby si dál stojím,“ dodává Adámkova maminka.

Sparťané se brání:
Jsou to ožralové a hulváti!

Kliknutím zvětšetePRAHA (as) – Dusí v sobě vztek! Podle rodičů malých sparťánků je mediální masáž rodiny Řepkovy nezasloužená. Jednoznačnými viníky celé kauzy jsou prý »Jablonečáci«! „Jsou věčně ožralí a sprostí. Hulváti! Našim dětem v jednom kuse nadávají,“ překřikují se rozhořčeně.

Sedí v kavárně strahovského bistra a za okny pozorují trénink svých ratolestí. Řepkové chybějí. Malý Tomasso se doma pořád nemůže hnout, noha bolí jako čert. „Ale byly tam i horší fauly, rozhodčí dal i červenou kartu, to je mezi dětmi vzácnost,“ přidává se asistent trenéra Pavel Veniger.

To vše má být důsledek agresivity jabloneckých rodičů, která se přenáší i na hřiště. Jsou prý zvláštní kasta. „Přijeďte se někdy podívat! Turnaj začne v devět, a oni jsou v deset na šrot. A jedou celej den,“ tvrdí sparťané.

Kliknutím zvětšeteA chrlí desítky příkladů za posledních pár let. „Minule nám u nich na halovém turnaji nadával už vrátný, dokonce i hlavní pořadatel řval: Vy sparťanští spratci, táhněte!“ kroutí hlavou trenér.

Pražáci to mají mimo metropoli těžké, Sparta pak vůbec nejhorší. „Ti kluci poslouchají nadávky od pěti let. Je to strašný,“ říká jedna z maminek. V takové atmosféře je ke konfliktu à la Řepka jen krůček. „Ale Tomáš nic neudělal! Až když na jeho manželku létaly nadávky snad všech pohlavních orgánů, tak ji šel bránit. A v náručí pak nesl plačícího synka a odvezl ho do nemocnice,“ vzpomínají.

Martin Frýdek - internacionál, kouč i táta:
Rodiče nejsou fér

Kliknutím zvětšetePRAHA – Znáte to. Každý táta, který dopravuje svého syna na fotbalový trénink, v něm vidí nového Maradonu. Skvělého a nedotknutelného. Běda jak hošíkovi někdo šlápne na palec… Internacionál a bývalý špílmachr Sparty Martin Frýdek (40) o tom ví své. „Také nás s bráchou vodil táta na fotbal, ale nepamatuju se, že by nás do něčeho nebo někam tlačil,“ loví z paměti.

Poměry v dnešním mládežnickém fotbalu zná z obou stran. Sám ve Spartě koučuje dorostence, jeho 10letý synek Christián tam navíc kope v přípravce. „Dnes skutečně nejsou někteří rodiče soudní. Chodí na zápasy a ve vztahu k těm klukům od soupeře se neznají. Řvou na protihráče i jejich rodiče,“ říká z vlastní zkušenosti. „Prostě někdy neumějí být fér,“ povídá Frýdek.

Jak se kdysi zhádali
Rada se Ščasným

Kliknutím zvětšetePRAHA – Emoce planou a někdy je aktéři fotbalových mačů neukočírují. A to nejen v zápasech žáků. Jako v listopadu 2007 po ligovém utkání Ml. Boleslav – Teplice (1:1) trenéři Zdeněk Ščasný a Petr Rada. Zatímco čekali na přímý televizní vstup, kamery už běžely a zachytily tuto hádku:
Rada (dále jen PR): „To se nedělá, Zdendo… Tohleto nemám rád.“
Ščasný (dále jen ZŠ): „Jestli to nemáš rád, já ti říkám, že to nebylo na tebe! Ti to vysvětluju jasně.“
Kliknutím zvětšetePR: „Já to jenom říkám! Že jsem hrál za Duklu… Chovej se slušně vůči mně. Já se k tobě chovám slušně. Já už jsem z tohohle vyrost, co ty si na mě můžeš dovolovat. Ty si na mě nemůžeš dovolovat nic!“
ZŠ: „Já si nedovoluju, já si…“
Dál už skáčou do řeči jeden druhému, překřikují se.
PR: „No tak! Tak se chovej slušně!“
ZŠ: „Ty na mě nepovykuj, já si budu stěžovat…“
PR: Buď ráááád, buď rááád, že žiješ, ty vole! Ty ubrečenej! Vole.“
ZŠ: „Běž si stěžovat na Strahov, vole.“
PR: „Ty… Tebe mám rád, vole, jako vosinu v pr****, to ti můžu říct.“
ZŠ: „To já vím, proto sis na mě stěžoval, vole.“
PR: „Já? Na tebe? To ty lžeš vod začátku života, vole!“
ZŠ: „…ty jsi mi pak volal, kamaráde, vole, že…“
PR: „To jsem udělal jednu největší chybu v životě, vole! Ty jsi chtěl, aby šel fotbal dopředu? Pět let jsi ho držel, ty vole! Ty víš jak! Ve Viktorce, ty to víš!“
ZŠ: „…bych chtěl vidět těch obálek.“
Reportér Kozohorský: „Ruchový mikrofony fungujou.“
PR: „To víš, v Panathinaikosu, vole, tam si vyskakuj.“
(na chvilku se uklidní, pak se Rada znovu rozjíždí)
PR: „Nehlaš se, že jsi hrál v Dukle někdy, vole. To vůbec nikde neříkej! Ale vůči mně se chovej slušně. Já se vůči tobě chovám.“
ZŠ: „Já jsem se choval. Já jsem ti to řekl, když to bereš, tak je to tečka.“
PR: „No neberu! Když mi nadáváš do čur**** lampasáckejch, a já jsem tady, tak co?!“

Zdroj: www.youtube.com

Pozn.: Rada většinu aktivní kariéry strávil v armádní Dukle Praha, Ščasný tam hrával před odchodem do Sparty.


Jak spolehlivě vytočit... Aneb co lze také zaslechnout na žákovských fotbalech

● Ty si tady v klidu běháš po lajně, a doma ti někdo pí*** starou...
● Ještě jednou a nechám toho tvýho parchanta přerazit vejpůl! Udělám z něj dva do mateřský školky!
● Ty seš blbej jak malovaný sáňky!
● Píchni ho, bodni ho, vem mu krev!
● On se normálně zbláznil! Hoďte na něj síť!
● Ty tomu fotbalu rozumíš asi jako Petr Rada!
● Votevři mu koleno!
● Ty vemeno z kachny!
● Tohle je fotbal! To není balet!
● Z toho tvýho kluka bude brzo Zidane! Ne tak dobrej, ale plešatej! No prostě po tobě! (rozhádaní otcové)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.