Šílený řidič, který se pokusil zabít nizozemskou královnu - Už je mrtvý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šílený řidič, který se pokusil zabít nizozemskou královnu - Už je mrtvý!

 (ČTK/AP)

APELDOORN – Čtvrtek byl krásný jarní den. Pro Nizozemce navíc významný státní svátek. Den královny – ofi ciální oslava narozenin nizozemské královny Beatrix (71). Otevřený královský autobus právě projížděl městem Apeldoorn, kde se nachází královský palác.

Davy lidí se tísnily co nejblíže hrazení. Všichni chtěli vidět královnu na vlastní oči. Krátce před polednem se to ale stalo. Zběsile jedoucí černý vůz značky Suzuki Swift vrážel do lidí jako do fi gurek na šachovnici. Auto pak v plné rychlosti prorazilo policejní zábranu, minulo autobus a poté narazilo do kamenného monumentu. To už se všude ozýval nářek, křik, na chodníku ležela nehybná těla, přivolaní záchranáři se snažili poskytnout první pomoc... Pět lidí ale zachránit nedokázali. Včera ráno pak v nemocnici zemřel i šílený řidič. Proč se to stalo? A co k tomu pachatele vedlo? Na to se teď policisté snaží najít odpověď.

Nizozemská královna Beatrix
Všechno viděla na vlastní oči. A oslavy ihned zrušila. „Všichni jsme šokováni,“ hlesla.

Pachatel útoku Karst Tates (†38)
Policistům bezprostředně po nehodě stihl říci, že útok plánoval a že jeho terčem byla nizozemská královská rodina. Zemřel včera krátce před třetí ráno v nemocnici. Příčina smrti: vážné poranění mozku. V jeho bytě se nenašly žádné zbraně ani výbušniny. Sousedé jej charakterizovali jako slušného, nenápadného muže. Karst byl dlouhodobě nezaměstnaný, neměl finanční prostředky na zaplacení činže.

Vyděšení svědkové
Jeden z nizozemských novinářů vypověděl: „Takový pěkný den. A najednou slyšíte ránu. A vidíte, jak vzduchem létají lidé. Říkáte si: To musí být nějaký vtip. Pak nastane šílená panika. A vy si uvědomíte, že se právě stalo něco strašlivého...“

Nevinné oběti
Na místě zemřeli čtyři lidé, jedna žena skonala po převozu do nemocnice. Dvanáct lidí je zraněných (mezi nimi i děti ve věku od 9 do 16 let), čtyři velmi těžce (poranění mozku a lebky).

Vůz Suzuki Swift
Podle svědků auto místem neštěstí projíždělo pár hodin před královskou rodinou.Vůz byl prý již tehdy nabouraný. Atentát na nizozemskou královskou rodinu se nezdařil jen proto, že vozidlo bylo po nárazech v havarijním stavu a královský autobus minulo.

Kliknutím zvětšete

2.5.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.