Topolánek se naštval a vzkázal: Paroubku, pojď do vlády | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Topolánek se naštval a vzkázal: Paroubku, pojď do vlády

Mirek Topolánek všechny šokoval, pozval Paroubka do vlády.
Mirek Topolánek všechny šokoval, pozval Paroubka do vlády. (: ČTK)

PRAHA – Velká koalice se už rýsuje. Předseda ODS a pravděpodobný budoucí premiér Mirek Topolánek nabídl sociální demokracii účast ve vládní koalici. Chce tím odblokovat jednání Sněmovny.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se má k tomuto návrhu vyjádřit do středy. Už teď ale prohlásil, že je to nepravděpodobné.

Na schůzce, kterou svolal předseda ODS Mirek Topolánek, jednali včera lídři všech pěti sněmovních stran o tom, jak bude probíhat už třetí pokus o volbu předsedy Sněmovny. A závěr byl opravdu překvapivý. ODS totiž přizvala sociální demokraty do vládní »duhové« čtyřkoalice. „Jasně jsme řekli, že sociální demokraté musí definovat, jestli chtějí být v opozici, nebo jestli chtějí být účastni na vládě,“ řekl na tiskové konferenci Mirek Topolánek.

Vstup do této koalice však Jiří Paroubek považuje za nepravděpodobný. Rozhodnou o tom ale podle něj až stranické orgány ČSSD. Grémium sociální demokracie svolal již na úterní ráno. Zástupci všech stran by se měli sejít opět ve středu, těsně před tím, než vyprší termín pro podávání návrhů na vedení Sněmovny. Do té doby se mají strany koalice rozmyslet, zda podpoří v páteční volbě kandidáta sociální demokracie do čela Sněmovny. „Pro to prostor vidím,“ dodal Mirek Topolánek.

Komunisté také na včerejší schůzi prohlásili, že podpoří jakéhokoli kandidáta, ať už koaličního, nebo z řad ČSSD. Jedinou podmínkou je přesné stanovení doby jeho působení. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš navrhl, aby v čele Sněmovny dočasně stanul nejstarší zvolený poslanec, kterým je sociální demokrat Zdeněk Jičínský. Tento nápad označil předseda zelených Martin Bursík za kreativní. Zástupci všech pěti stran se pak dohodli, že zvolený šéf bude Sněmovně předsedat do ukončení hlasování o důvěře vládě a post opustí, ať dopadne jakkoliv.

11.7.2006

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.