Česko prohrálo arbitráž s Nomurou! Zaplatíme 40 miliard? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Česko prohrálo arbitráž s Nomurou! Zaplatíme 40 miliard?

Pavel Mertlík (ČSSD), exministr fi nancí, který stál za uvalením nucené správy na IPB a následném prodeji tohoto fi nančního ústavu ČSOB
Pavel Mertlík (ČSSD), exministr fi nancí, který stál za uvalením nucené správy na IPB a následném prodeji tohoto fi nančního ústavu ČSOB

PRAHA – Průšvih! Česká republika prohrála mezinárodní arbitráž s japonskou bankou Nomura. Banka chce zaplatit za zmařenou investici do Investiční a poštovní banky (IPB) astronomických 40 miliard korun! Kolik ale nakonec Česká republika ve skutečnosti zaplatí, se ještě neví. Pokud by ale došlo na požadovaných 40 miliard korun, stálo by to každého českého občana ze státního rozpočtu skoro čtyři tisíce korun!

Na banku v červnu 2000 uvalil stát nucenou správu. Banku, ve které měla nomura většinový podíl, následně prodala Československé obchodní bance. Nomura se v Londýně bránila arbitráží. A uspěla!

A kdo za prohranou arbitráž může? Podle opoziční ODS je hlavním viníkem bývalý ministr financí Pavel Mertlík, jeho tehdejší náměstek a současný ministr zemědělství Jan Mládek a současný ministr financí Bohuslav Sobotka. Mezi viníky počítá ODS také Jiřího Havla, bývalého předsedu Fondu národního majetku, který nyní působí jako vicepremiér pro ekonomiku. „Rozhodnutí je nepochybně zklamáním,“ reagoval ministr financí Bohuslav Sobotka. Přesto ale doufá, že se ještě podaří uzavřít s Nomurou smír.

Nomura žádá v arbitráži miliardy kvůli uvalení nucené správy na IPB a jejímu následnému prodeji ČSOB. Arbitři v první fázi rozhodovali jen o vině nebo nevině českého státu.

Tehdejší ministr financí Pavel Mertlík postup státu hájí. „Hrozila rozsáhlá finanční krize v české ekonomice,“ řekl Mertlík. IPB, kde měla Nomura většinový podíl, byla v roce 2000 třetí největší bankou v ČR. Po uvalení nucené správy, která proběhla velmi dramaticky a za přítomnosti policie, byla na tajných jednáních IPB prodána ČSOB. Cena nebyla zveřejněna. Konsolidace banky však přišla podle odhadů na stovky miliard korun. IPB měla řadu špatných úvěrů. Vlastníci z Nomury žalovali ČR právě kvůli tomu, že banku při privatizace od špatných úvěrů neočistil, zatímco u ostatních bank to udělal.

Co by se za 40 miliard dalo pořídit…

Každá čtyřiadvacátá domácnost v České republice by dostala nový automobil Škoda Fabia Junior v ceně 224 900 korun.

Sedmimiliardový dluh Všeobecné zdravotní pojišťovny by stát smázl jako malinu…

Dalo by se za to přestavět a zmodernizovat 1212 škol (například ZŠ Norbertov v Praze stála 33 milionů korun).

18.3.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.