Padne zítra vláda? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Padne zítra vláda?

PRAHA – Včera skončil volební sjezd ČSSD, který nepřinesl nic překvapivého – dál vládne tandem Jiří Paroubek (předseda) a Bohuslav Sobotka (1. místopředseda). Na sjezdu se tak živě debatovalo hlavně o zítřejším hlasování o nedůvěře vládě.

No, tentokrát to má opravdu nahnuté...

Paroubkova ČSSD cítí šanci, že na popáté její pokus může vyjít. „Ano, vláda skončí příští týden,“ Byl si už v pátek na sjezdu jist Paroubek.

Proti vládě totiž dost možná budou hlasovat odpadlíci a rebelové z ODS (Tlustý, Schwippel, Raninec), Strany zelených (Jakubková, Zubová), či lidovecký „potížista“ Hovorka. ČSSD a komunistům, kteří mají dohromady 97 hlasů, přitom stačí z šesti výše zmíněných „kandidátů“ získat na svoji stranu čtyři (podle zákona totiž potřebuje vždy alespoň 101 poslanců). Ano, ještě nikdy neměla vláda tak blízko ke svému konci. I když na druhé straně – zatím ještě žádný kabinet v české historii hlasování o nedůvěře ve Sněmovně neprohrál…

Co se stane, když v úterý padne vláda

  1. Vláda musí podle ústavy podat demisi a prezident ji musí přijmout. To ale neznamená, že by kabinet ihned skončil. Mohl by pracovat do té doby, než by prezident jmenoval novou vládu. Žádná časová lhůta ho přitom neomezuje.
  2. Záleží na prezidentu Klausovi, komu pak dá šanci sestavit vládu a čí vládu jmenuje. Možná by to byl šéf ODS Mirek Topolánek, možná někdo jiný. Když by nově sestavený kabinet nezískal důvěru Sněmovny (hlasování musí proběhnout do 30 dnů a k vyslovení důvěry stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců), pověřil by prezident sestavením vlády někoho dalšího.
  3. Pokud by ani druhý pokus nevyšel, musí prezident pověřit sestavením vlády člověka, kterého mu doporučí předseda Poslanecké sněmovny (tedy Vlček z ČSSD).
  4. Pokud ani pak vláda nezíská ve Sněmovně důvěru, prezident rozpustí Sněmovnu a musejí se do 60 dnů konat předčasné volby. Vzhledem k předpokládaným časovým prodlevám k nim ale zřejmě nedojde.

A co by bylo dál?

1. Vláda zústane u mociVláda bude dál vládnout v demisi. Šéf ČSSD Paroubek řekl, že nechá Topolánkův kabinet dokončit české předsednictví v EU (trvá do června) i v případě prohry v hlasování o nedůvěře. Pak by se vidělo co dál – předčasné volby, úřednická vláda nebo dlouhé politické dohadování až do voleb 2010. Bez ODS ovšem opozice předčasné volby neprosadí – jek tomu totiž třeba hlasy tří pětin poslanců

2. Vláda skončíParoubek přesto bude hned požadovat konec Topolánkovy vlády. Tolerance vlády v demisi totiž bude podmíněna různými ústupky (odvolání Vesecké, personální obměna vlády), na které vládní koalice nepřistoupí. A tak bude opozice blokovat jednání Sněmovny a prezident bude nucen jmenovat novou vládu. Pak se bude postupovat podle scénáře popsaném v předchozím bodu.

3. Úřednická vládaČSSD bude chtít vznik úřednické vlády, která bude fungovat buď do řádných nebo předčasných voleb. ODS tuto variantu nechce.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.