Soud s Josefem Fritzlem: Včera přišel den zúčtování. V téhle chvíli už věděl: Doživotí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Soud s Josefem Fritzlem: Včera přišel den zúčtování. V téhle chvíli už věděl: Doživotí!

Josef Fritzl
Josef Fritzl (: ČTK, ara)

ST. PÖLTEN – Doživotí! Jedenáct měsíců očekávaný rozsudek nad nejkrutějším otcem světa, Rakušanem Josefem Fritzlem (73), včera ve 14.15 h padl.

Ortel vyřkla v St. Pöltenu osmičlenná porota, složená z vylosovaných občanů, a tři soudci. Zbytek svého života stráví Fritzl v zařízení pro duševně narušené pachatele. Teoreticky by se ale mohl dostat na svobodu již za 14 let a 1 měsíc (do doby se započítává i čas, který strávil ve vazbě, tedy 11 měsíců).

Fritzl 24 let věznil ve sklepě svého domu vlastní dceru Elisabeth (42), více než 4000krát ji za tu dobu znásilnil a zplodil s ní sedm dětí. „Lituji z celého srdce, co jsem udělal své rodině. Nemohu to už bohužel napravit,“ řekl včera u soudu roztřeseným hlasem Fritzl. Byly to zároveň poslední věty, které pronesl. Pak si vzala řeč státní žalobkyně Christiane Burkheiser. „Nenechte se napálit jako před 24 lety Elisabeth,“řekla v reakci na tyranova slova (měla tím na mysli, že Fritzl tehdy Elisabeth vlákal do sklepa tím, že ji požádal, aby mu pomohla opravit dveře). Stejného názoru byla i obhájkyně oběti Eva Platz, podle níž Fritzl svých činů vůbec nelituje, ve skutečnosti se prý jednalo o chladný kalkul s úmyslem dostat nižší trest. Fritzl při těch slovech jen koukal do země.

Původně měl být rozsudek vynesen až dnes, nečekané středeční plné doznání Fritzla ale vše urychlilo. Jeho obhájce Rudolf Mayer řekl, že to byla reakce na to, že Fritzl uviděl v úterý v soudní síni dceru Elizabeth. Ta tajně dorazila v doprovodu své starší dcery Kerstin (20).

„Soud to udělal chytře: jakmile můj mandant v sále Elisabeth uviděl, úplně ho to rozhodilo a vnitřně se zhroutil,“ řekl Mayer. U Fritzla byl pak dvakrát psychiatr, Fritzl prý totiž začal přemýšlet o sebevraždě.

Přítomnost Elisabeth u soudu potvrdila i její právní zástupkyně: „Myslela si, že to dluží svému mrtvému synkovi. Zajímalo ji, jak se ke smrti vyjádří otec. Nikdo nedokáže lépe vyčíst jeho pocity a myšlenky než právě Elisabeth.“ Právě kvůli úmrtí novorozeněte, které soud označil za vraždu, dostal Fritzl doživotí, tedy nejvyšší možný trest. Dítě narozené v dubnu 2006 mělo po porodu problémy s dýcháním, Fritzl ho ale odmítl odvézt k lékaři. Pak jeho tělíčko spálil v kotli.

Soud, který se v zadní místnosti soudu radil o rozsudku více než 4 hodiny, shledal nakonec Fritzla vinným ze šesti trestných činů: Zotročování, znásilňování, vraždy, donucování, incestu a omezování osobní svobody. Fritzl stráví zbytek života v přísně střeženém ústavu pro duševně narušené pachatele.

Obhajoba má nyní tři pracovní dny na odvolání, podle televize CNN se ale odvolávat nebude. V tom případě v úterý nabude rozsudek právní moci.

Fritzlův obhájce: Potkal jsem i horší lidi...

ST. PÖLTEN – „Je to muž, který má srdce,“ trvá na svém Fritzlův obhájce Rudolf Mayer (61), který tvrdí, že za dobu své kariéry pomáhal i horším zločincům.

Kliknutím zvětšete● Jak jste se stal Fritzlovým obhájcem?
„Viděl mě v televizi a kontaktoval mě. Řekl, že potřebuje pomoc.“
● Co byste o něm řekl?
„Je to muž, který má srdce, ale zároveň i mysl, která ho celého ničí. Chce se ale změnit a může se mu to opravdu povést. Je v něm dobro. Rozhodně nepatří mezi největší bestie světa. Potkal jsem daleko horší kriminálníky.“
● Takže nesouhlasíte s novináři, kteří o něm píšou jako o bestii či o tyranu?
„Josef Fritzl je líčen jako ukrutné monstrum a sexuální tyran. Mou prací bylo pokusit se dokázat, že je lidskou bytostí.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.