Válka o léky proti chřipce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Válka o léky proti chřipce

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Ministerstvo zdravotnictví začalo bojovat proti poslaneckému návrhu. Poslanci totiž ve středu odsouhlasili, aby dosud volně prodejné léky proti chřipce obsahující pseudoefedrin byly jen na recept. To by se týkalo léků Modafen, Paralen Plus, Panadol Plus Grip, Nurofen Stopgrip, Aspirin Complex.

Ministerstvo zdravotnictví začalo bojovat proti poslaneckému návrhu. Poslanci totiž ve středu odsouhlasili, aby dosud volně prodejné léky proti chřipce obsahující pseudoefedrin byly jen na recept. To by se týkalo léků Modafen, Paralen Plus, Panadol Plus Grip, Nurofen Stopgrip, Aspirin Complex. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) ale takový návrh odmítá! A to i proto, že už před časem ministerstvo prosadilo něco obdobného.

Podle návrhu ministerstva se totiž měly od dubna tyto léky prodávat ne na recept, ale pouze s omezením, aby se už nedaly zneužívat k výrobě drogy pervitin. Při jejich nákupu by měl pacient předložit průkaz zdravotní pojišťovny či občanský průkaz. Lékárník v počítači zjistí, zda si pacient už nějaké léky s pseudoefedrinem v poslední době koupil a v jakém množství.

A ministerstvo zdravotnictví si za tímhle systémem stojí. „Náš návrh považujeme za výhodnější a přátelštější,“ uvedl náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr a doplnil, že platit bude jen jeden z návrhů, buď ten poslanecký nebo ministerský. Nyní záleží, jak se k poslaneckému návrhu postaví Senát. A protože tam je výsostné území ministryně Filipiové, dá se předpokládat, že návrh neprojde a vrátí se zpět k poslancům.

Proč je vydávat na recept:
  • Léky kvůli obsahu pseudoefedrinu zneužívají narkomani k výrobě pervitinu.
  • Na trhu i tak zůstane asi 17 volně prodejných preparátů, které sice neobsahují pseudoefedrin, ale mohou mít podobné účinky, jde např. o Coldrex.
Proč je na recept nevydávat:
  • Zdržení. Pacienti budou muset k lékaři u léků, které si mohou nasadit sami.
  • Prodraží se to. Pacient zaplatí 30 korun u lékaře, a pak v lékárně nechá další peníze přímo za lék.
  • Rozšíření onemocnění. Pacient s chřipkou půjde nejprve do čekárny k lékaři, tam nakazí další, pak dostane recept, půjde do lékárny, kde opět nakazí další, a po půl dni si konečně půjde lehnout do postele.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.