Tak si hrály prababičky - Čím se bavily děti za první republiky! A co na to dnešní holky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tak si hrály prababičky - Čím se bavily děti za první republiky! A co na to dnešní holky?

 (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Pokojíčky pro panenky, stavebnice a vláčky Merkur nebo loutkové divadlo. Ukázky oblíbených hraček dětí ve dvacátých a třicátých letech minulého století nabízí výstava Hračky naší Kačky, která právě dnes začala v pražském Národním muzeu.


Dětské hračky můžete obdivovat do 17. května. Jak se ale starobylé hračky líbí dnešním dětem?

„Nejvíce mě zaujala panenka v podobě miminka. Líbí se mi dokonce víc než panenka Barbie, kterou mám doma. Je hezká, protože bych ji mohla chovat jako miminko,“ tvrdí Kačenka Poborská (5) z Prahy.

Kliknutím zvětšete

„Tohle autíčko je parádní. Mě panenky nikdy nebavily a nehrála jsem si s nimi. Mám ráda auta. Za vysvědčení jsem dostala auto na dálkové ovládání, ale to tehdy děti neměly,“ uvažuje Marcela Poborská (11).

Kliknutím zvětšete

„Jé, ten pokojíček bych chtěla! Líbí se mi ty malinké věci, které jsou uvnitř,“ raduje se pětiletá Kačenka u bytečku pro panenky, který je zařízen do nejmenšího detailu, včetně nádobí, závěsů a koberců.

Kliknutím zvětšete

Oblíbenou zábavou dětí za první republiky bylo loutkové divadlo s čertem a princeznou, které bylo skoro v každé domácnosti. „Divadlo hraju, ale raději mám televizi, kde dávají pohádky a filmy,“ tvrdí Marcela.

Kliknutím zvětšete

Velkým hitem byla i stavebnice Merkur a vláčky stejné značky. Stavebnice se začala vyrábět v roce 1925 a vyrábí se dodnes. „Mě baví něco skládat a nad něčím přemýšlet, takže Merkur by se mi líbil,“ hodnotí školačka Marcela.

Kliknutím zvětšete

„Hnědý méďa se mi líbí nejvíc ze všech hraček. Mám doma spoustu plyšáků i medvídka,“ přiznala Kačenka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.