Ekonomové radí: Co dělat v době finanční krize? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ekonomové radí: Co dělat v době finanční krize?

Krize by nás neměla zasáhnout příliš tragicky. Budoucnost ale záleží na úspěšnosti a rychlosti řešení v západní Evropě a Spojených státech.
Krize by nás neměla zasáhnout příliš tragicky. Budoucnost ale záleží na úspěšnosti a rychlosti řešení v západní Evropě a Spojených státech.

PRAHA – Velké podniky krachují, nezaměstnanost stoupá. Ceny bytů naopak klesají. Stejně tak kurs koruny vůči dolaru a euru. Banky nechtějí půjčovat peníze. Některé zákonitosti finanční krize Češi dávno pocítili. Další ještě pocítí.


Vyplatí se teď uzavřít hypotéku? Koupit auto? Byt? A další odpovědi na časté otázky...

Vláda a opozice se hlasitě přou, jaká opatření jsou účinnější a razantnější, aby dopady pro obyčejné lidi byly co nejmírnější. Nezávislá ekonomická rada vlády (NERV) chce čelit krizi hlavně investicemi do vzdělávání a infrastruktury a snižováním zadlužení státu. Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) v rozhovoru pro Lidové noviny zase uvedl, že by ekonomickou krizi řešil jako Hitler v nacistickém Německu. Jak by se ale měl nyní podle kvalifikovaných ekonomů zachovat obyčejný Čech? Tady jsou odpovědi na nejčastější dotazy...

Vyplatí se nyní uzavřít hypotéku?

Úrokové sazby se pravděpodobně sníží. Důležité také bude, zda se uklidní situace v bankovním sektoru v globálním měřítku, to by také dále pomohlo snižovat úrokové sazby. Vyplatí se tedy počkat několik měsíců. Uzavření hypotéky by pak mělo být výhodnější.

Je výhodné se pojistit proti ztrátě zaměstnání?

Uzavřít toto pojištění by se mělo vyplatit, protože počet nezaměstnaných bude i nadále stoupat a nikdo si nemůže být jist, že o práci nepřijde.

Kolik takové pojištění stojí a kdo ho nabízí?

Ze srovnání vychází nejlépe Komerční banka. Ta poskytuje ke spotřebitelským úvěrům balíček pojištění, včetně ztráty zaměstnání, zdarma. Ostatní banky jej zpoplatňují v řádu desítek až stovek korun.

Je nyní vhodný čas na koupi bytu?

Vyplatí se počkat, a to nejen kvůli možnému zlevnění hypoték, ale dolů by měly jít i ceny bytů.

Vyplatí se nyní koupit si nové auto?

Určitě, důležitá v tomto ohledu bude vládní politika. Pokud se podaří prosadit příspěvek na nákup nového vozu, mohl by kupující ušetřit až desítky tisíc korun. Záležet bude i na kursu koruny, protože oslabující koruna zdražuje dovážené zboží, pak by mohly být dovážené vozy dražší než dnes.

Co by mohlo zlevnit?

Dočkáme se snížení cen zemního plynu a zboží, které je citlivé na poptávku spotřebitelů, tzn. zejména vybavení domácností včetně elektroniky.

Co naopak podraží?

Krátkodobě nejspíše podraží zahraniční dovolené a zboží z dovozu.

Mám si směnit koruny za eura?

Je to velké riziko, protože kursy jsou značně nestabilní. Předpokládá se ale, že koruna bude ještě nadále mírně oslabovat a z tohoto důvodu by se mohlo krátkodobě vyplatit držet úspory v eurech než v korunách.

Kliknutím zvětšeteJak nyní nejlépe investovat peníze?

Finanční trhy jsou teď natolik neklidné, že pro nezkušeného investora nelze nic doporučit. V současnosti je tedy nejvhodnější počkat, nedělat ukvapené kroky a nechat si určitou bezpečnostní finanční rezervu na účtu v bance.

Možné scénáře průběhu krize

KRIZE SE NÁS PŘÍLIŠ NEDOTKNE
Pravděpodobnost: 25 procent

Co by nás čekalo: Krize odezní tak rychle a nečekaně, jak přišla. Nárůst počtu nezaměstnaných se zastaví, propad domácí výroby nezpůsobí žádné nevratné škody. Růst HDP se nezpomalí.
Co udělá vláda: Podpoří menší krátkodobé projekty (zateplování panelových sídlišť, výstavba stacionářů), podpoří export, dá více peněz na rekvalifikaci a vytváření nových pracovních míst.

KRIZI VÝRAZNĚJI POCÍTÍME
Pravděpodobnost: 55 procent

Co by nás čekalo: Dojde k dalšímu hromadnému nárůstu počtu nezaměstnaných, drobné firmy zkrachují, zpomalí se růst HDP. Nedojde ke krachu bank, ceny mírně poklesnou.
Co udělá vláda: Sníží daně z příjmů, sníží sociální a zdravotní pojištění, schválí finanční podporu při nákupu nových automobilů.

KRIZE NÁS ZÁSADNĚ ZASÁHNE
Pravděpodobnost: 20 procent

Co by nás čekalo: Zkrachují další podniky a banky, o práci přijde dalších až 100 000 lidí, výrazně (pod 2 %) se zpomalí růst HDP. Prudce klesnou ceny nemovitostí, banky nebudou půjčovat peníze.
Co udělá vláda: Finančně pomůže některým podnikům v problémech, zavede daňové prázdniny pro podnikatele, dojde ke snížení DPH. Banky sníží úrokové sazby.

28,1 Kč/1 euro, 21,9 Kč/1 dolar
Proč je slabá koruna výhodou...

Kliknutím zvětšetePRAHA (vak) – Česká koruna za posledních šest měsíců zažila strmý pád. Rekordně oslabila jak vůči dolaru, tak vůči euru. V současné světové krizi je ale podle odborníků oslabení naší měny spíše výhodou. Proč?

Spokojeni mohou být především vývozci, protože české zboží je v zahraničí levnější, konkurenceschopnější a jde lépe na odbyt. Naopak se dá očekávat mírné zdražení dováženého zboží a zahraničních zájezdů.

V současné situaci nám výrazně pomohl fakt, že ještě nemáme euro. Slabá koruna udrží při životě podniky, které by jinak byly odsouzeny k zániku, a o práci tak díky tomu nepřijdou další tisíce lidí.

„Kurs české koruny tak funguje jako efektivní tlumič problémů se západní Evropou, a jakmile přijmeme euro, tak se o ten tlumič připravíme,“ říká finanční analytička Markéta Šichtařová.

A mohla by koruna oslabit až na 30 korun za euro? „Podle mě je to extrémně nízká pravděpodobnost a nečekám, že se to stane, ale nelze to úplně vyloučit,“ dodává Šichtařová.


Autor: (pol)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.