Dílo Davida Černého slavnostně odhaleno: Skandál za 13 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dílo Davida Černého slavnostně odhaleno: Skandál za 13 milionů!

PRAHA – Výtvarník David Černý si vzal slogan českého předsednictví EU »Evropě to osladíme« skutečně k srdci. Svým osobitým uměleckým dílem nazvaným Entropa to osladil celé Evropě, nejvíce ale české vládě. Dá se dokonce říci, že od slazení přešel k vaření a české vládě to pěkně zavařil.


Nejenže totiž řadu zemí urazil, ale ještě naší vládě lhal o tvůrcích díla. Včerejší slavnostní odhalení české instalace Entropa v bruselském sídle Rady EU se tak neslo ve znamení omluv.

Co se včera dělo: Nejdříve se za kontroverzní výtvor omluvil vicepremiér Alexandr Vondra (ODS). Pak se české vládě i evropským zemím, hlavně Bulharsku, omluvil i Černý. Přihlížející přesto přivítali uvedení instalace do provozu i Černého příchod hlasitým potleskem. To však nemění nic na faktu, že některé země budou trvat na odstranění svých států z Černého Entropy.

Jak to mělo být: David Černý měl zajistit umělce ze všech zemí EU, každý měl znázornit svou zemi. Černý na to dostal 13,2 milionu korun. Deset milionů korun formou sponzoringu českého předsednictví poskytla společnost NWR, jejím spolumajitelem je miliardář Zdeněk Bakala. Česká vláda zaplatila zbytek.

Jaká je skutečnost: Černý prý umělce nedokázal sehnat, a tak si je prostě vymyslel. Fiktivní lidé tak mají jména, uměle vytvořené identity a někteří i webové stránky. Každý z nich je navíc autorem textu, ve kterém vysvětluje motivaci ke společnému projektu. Kliknutím zvětšeteVšechno ve skutečnosti vytvořil Černý s několika kolegy. Navíc bez vědomí české vlády i Bakaly, jejichž peníze zinkasovali. Černý uvedl, že peníze, které byly na projekt vynaloženy státem, nevyužil. „Pošlu je zpátky státu,“ řekl Černý.

Co na to česká vláda: Vondru šokovalo, že umělci jsou smyšlení. Vláda se cítí podvedená. „Projekt Entropa je umění. Nic víc, nic míň. Za poslední dva dny vyvolala spíše pozitivní reakce. Lidé reagují tak, jak se to děje na jiných výstavách,“ dodal Vondra, který se teď musí omlouvat se na všechny strany. Přitom Černý je jeho kamarád...


Autor: (vak)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.